Trafic cu utilaje furate sub ochii politistilor clujeni. Sef din Politia Cluj mentionat in dosarul utilajelor furate din Franta


Numele unui important sef din Politia Cluj apare in celebrul dosar "Excavatorul", dosar in care, in urma cu doi ani, procurorii francezi au reclamat ca mai multe zeci de utilaje de constructii au fost furate din Franta si Belgia pentru a fi vandute ulterior in Romania.

Pentru aceste utilaje de constructii societatile de asigurare din cele doua tari au platit despagubiri in valoare de peste doua milioane de lei.

Membrii retelei conduse de Laurian Danci, toti din zona Borsa - Maramures au fost arestati si extradati in Franta unde sunt judecati. Politistul care apare mentionat chiar in rechizitoriul procurorilor romani este comisarul sef Danut Bolos, seful Serviciului de Supraveghere Operativa si Investigatii. Rolul politistului in acest dosar nu a fost lamurit pe deplin. Nu se stie nici cine l-a desemnat sa lucreze in dosar, deoarece nu exista niciun document semnat de vreo autoritate judiciara romana sau franceza.

Cert este faptul ca Danut Bolos l-a sunat pe unul dintre cei implicati, Ioan Muncaciu, patronul unei firme de transport din Cluj-Napoca, si i-a spus ca masina acestuia este monitorizata de politie. Muncaciu este la randul lui inculpat in acest dosar, procurorii sustind ca avea rolul de caraus al utilajelor furate. Ultimul transport a stat "garat" in cartierul Manastur pentru mai multe zile. In acest timp, Muncaciu a fost apelat de comisarul Bolos care i-a spus sa nu miste camionul fara aprobarea lui deoarece "este monitorizat de Politie". Ce a facut Muncaciu? L-a sunat in aceeasi zi pe seful retelei de hoti si i-a spus despre discutia avuta cu politistul. Discutia dintre Muncaciu si Laurian Danci a fost interceptata, fiind insa foarte greu de descifrat. Muncaciu nu vorbeste despre politistii de la serviciul filaj care monitorizau TIR-ul incarcat cu doua utilaje furate, ci despre "paza".

Comisarul Bolos avertizeaza: "Nu pleca cu camionul deoarece vei fi urmarit de politie"

In declaratia data de Muncaciu acesta vorbeste despre implicarea politistului Bolos in aceasta afacere. "In data de 25 iunie, comisarul sef Danut Bolos mi-a cerut sa ne intalnim. Cu ocazia intalnirii, Danut Bolos m-a intrebat daca am un camion intr-o parcare din Manastur, ce am inauntru si a cui este marfa. I-am spus lui Danut Bolos ca in camion sunt utillaje aduse din Franta. La scurt timp, Danut Bolos mi-a spus sa nu efectuez livrarea celor doua utillaje din camion pana nu-mi spune el. Bolos Danut mi-a spus sa nu plec cu camionul la descarcat, deoarece voi fi urmarit de politie", a declarat, la ancheta, Ioan Muncaciu. Declaratia acestuia o puteti citi AICI.

In timpul anchetei a fost audiat si politistul Bolos care insa a oferit o explicatie care nu are logica. Comisarul le-a spus procurorilor ca este prieten vechi cu Muncaciu si ca a vrut sa afle ce afaceri ciudate facea acesta, totul pentru a ajuta ancheta. Chiar daca ar fi fost asa, la dosar nu exista niciun document oficial semnat de comisarul Bolos prin care acesta sa ii anunte pe procurori despre faptul ca Muncaciu face parte dintr-o retea de hoti de utilaje din Franta. "Am procedat la identificarea administratorului societatii pe care sunt inmatriculate cele doua autovehicule. Referitor la persoana acestuia arat ca este o cunostinta mai veche si am decis sa iau legatura cu Muncaciu Ioan. I-am pus in vedere lui Muncaciu Ioan sa colaboreze cu mine si sa ma anunte cui ii sunt destinate cele doua utilaje si cand urmeaza sa le livreze. In data de 29 iunie 2009 am regretat faptul ca Ioan Muncaciu nu a mai colaborat cu mine si ca a efectuat transportul fara sa ma anunte data si locul si persoana careia i-a livrat cele doua utillaje", a spus Bolos in declaratia data la Parchet si care se regaseste la dosarul penal aflat pe rolul Tribunalului Cluj.

Interceptare: "Paza" era speriata ca cineva da tarcoale

Discutie, 25 iunie 2009, intre Ioan Muncaciu si liderul retelei de hoti Laurian Danci. Interesant este faptul ca desi Danut Bolos a spus ca TIR-ul era urmarit de politie, in aceeasi noaptea utilajele au ajuns la Turda, unde au fost descarcate si vandute la persoane care au ramas necunoscut. Si totul sub ochii politistilor.
 
Muncaciu: Bai, vezi ca pe acolo prin parcare pe la noi se tot intoarce un Mercedes cu numere de Franta. Si astia m-au sunat de acolo, paza. Se tot uita la masina.
Danci Laurian: Du-te! Ia-o si du-o de acolo ma!
Muncaciu : Pai... du-te si ia-o. Dar sa le spun care-i situatia?
D. L.: Pai du-te, ia-o si du-o de acolo ma!
Muncaciu: Pai o duc. Dar eu iti zic ce s-a intamplat amu de vreo doua ore. Ma duc acolo si vad care-i situatia si ok...
D.L.: Du-te, cupleaz-o si du-te de acolo. Du-te si bag-o in curte la Noco.

Comentarii Facebook