Tineri cu insuficienta renala cronica, umiliti la Cinema City Cluj UPDATE


Organizatorii taberei "Lumina de Acasa", care a adunat la Cluj-Napoca tineri din toata tara care sufera de insuficienta renala cronica, reclama comportamentul nepotrivit al personalului de la Cinema City.

Tabara a fost organizata in perioada 26 decembrie 2011 - 3 ianuarie 2012 si a adunat la Cluj-Napoca 35 de tineri cu suferinta cronica renala proveniti din mai multe centre de dializa din toata tara.

Organizatorii, Consiliul Judetean Cluj si Asociatia pentru Solidaritate si Empatie "Claudia Safta", precizeaza intr-un comunicat ca au primit asigurari de la "managerul de la Cinema City, Maftei Eduard, ca pot intra gratuit, nelimitat, la orice film pe perioada taberei, accesul urmand sa se faca pe baza unui tabel nominal".  

 

Tabara pentru copiii dependenti de dializa la Hotelul Univers T

 

In momentul in care s-au prezentat la poarta de acces li s-a cerut cartea de identitate, pe care nu toti o aveau la ei.

"De zece ani ma ocup de acesti tineri, dar nu mi s-a intamplat niciodata sa gasesc un asemenea comportament din partea celor care ar fi trebuit sa fie onorati ca pot, prin intermediul unor filme, sa deconecteze macar pentru cateva minute niste suferinzi de la boala. Daca initial cei de la Cinema City au spus ca pot intra tinerii nelimitat si gratuit la filme, ulterior au spus, ca numarul proiectiilor la care vor intra fara plata se vor limita la 37, copiii care nu aveau buletinul la ei au fost trimisi la hotel, au fost tratati ca niste cersetori, acest lucru m-a deranjat cel mai tare. Mai mult decat atat un tanar care implineste in 8 februarie, 21 de ani a fost scos din sala la filmul 3 D 'Nemuritorii' pentru ca arata ca un copil. Degeaba, Vali Clampariu (foto 2) de langa Aiud, care face dializa de 12 ani la Cluj, le-a explicat oamenilor de ordine de la Cinema City ca din cauza bolii nu a mai crescut, tot timpul ca niste roboti acestia fredonau aceeasi melodie: Astea sunt regulile. Dupa multe explicatii la a doua tentativa de a vedea acest film, Vali a putut intra dupa ce a pierdut 20 de minute  din film pentru explicatii. Am refuzat, dupa aceste umilinte, sa mai primim gratuitate, am platit intrarea la filme pentru tineri pentru ca nu permit nimanui sa le fure un tratament demn la care au dreptul", a spus Emanuel Ungureanu, presedintele Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie "Claudia Safta".

Campion mondial in scaun cu rotile transportat cu liftul de marfa

Un alt caz reclamat a fost al unui tanar, imobilizat in scaunul cu rotile, care a fost transportat cu liftul de marfa. Makszin-Roman Dacian Eneea cu deficiente locomotorii este  membru in lotul national de tenis de masa care participa la Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012, si a fost primit in tabara de la Cluj alaturi de sotia lui.

"Ceea ce am intalnit la Cinema City m-a lasat aproape fara cuvinte, in prima seara am asteptat ca personalul de aici sa faca functionala rampa, in al doilea rand am fost informat la ghiseu ca persoanele in carucior primesc facilitati numai daca pot aduce dovada pana la ora 17.00, in ziua in care vor sa vada fimul, ca sufera de un handicap desi mi se pare evidenta deficienta. Apoi, dupa terminarea ultimei proiectii a filmului "Sherlock Holmes 2" din data de 2 ianuarie a.c ne-am trezit atat eu, cat si colega mea, Delia din Otelu Rosu, care din cauza celor 15 ani de dializa, este tintuita intr-un carucior, ca suntem invitati sa folosim liftul de marfa de la Iulius Mall pentru ca personalul de la Cinema City nu a putut sa ne asigure accesul la liftul din interiorul mallului.


Ne-am trezit impreuna cu ceilalti prieteni ai mei, in parcarea de la subsolul Mall - ului obercaind dupa o iesire, la miezul noptii. Am facut aproape 2 Km prin frig pana la hotel. Nu am nevoie de gratuitate, sau de mila cuiva, dar cred ca meritam sa nu fim batjocoriti", a povestit Makszin-Roman Dacian Eneea.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE

"Cinematografele Cinema City International, cel mai mare operator de cinematografe din Europa Centrala si de Est, sunt dotate conform normelor locale si europene in vigoare si sunt prevazute cu toate facilitatile necesare persoanelor cu dizabilitati: toalete speciale, rampe de acces, etc. De asemenea, Cinema City participa activ la diverse proiecte de responsabilitate sociala menite sa sustina persoanele cu dizabilitati in mai multe tari.

Dorim sa asiguram toate persoanele care doresc sa vina la cinematografele noastre ca sunt bineprimite si personalul nostru va face tot ce le sta in putinta sa ofere vizitatorilor o experienta cinematografica la standarde internationale.

Personalul Cinema City este instruit pentru a oferi tuturor clientilor servicii de calitate si conditii optime, la standarde internationale, de vizionare, respectand legislatia in vigoare.  

Ca parte a sprijinului continuu acordat persoanelor cu handicap grav sau accentuat, Cinema City din Romania, ofera acestora, cat si insotitorului, un numar total de 12 bilete gratuite pe luna, pe baza certificatului de incadrare in grad de handicap emis de unitatea administrativ teritoriala de domiciliu, cat si a  cartii de identitate. Aceasta informatie este disponibila si pe site-ul nostru la http://cinemacity.ro/politici.php.

Grupul de persoane de la Asociatia pentru Solidaritate si Empatie "Claudia Safta" a primit din partea Cinema City 37 de bilete gratuite pentru cele 37 de persoane care fac parte din grup, carora le-am pus la dispozitie toate facilitatile necesare si legale (e.g. rampa) pentru o buna vizionare a filmelor si sprijinul personalului pentru acces pe toata locatia ce apartine cinematografului (exceptie facand accesul in afara cinematografului (lifturi, scari rulante etc),  spatiu care nu este administrat de Cinema City", au precizat reprezentantii Cinema City.

Comentarii Facebook