Duminica 23 Februarie

Text din inimă despre Luminație, scris de un preot de țară din Corpadea

 

Preotul Mihai Pop din Corpadea a scris un text din suflet cu ocazia Luminației și l-a postat pe site -ul parohiei.

 

Redăm mai jos textul integral:

 

Luminaţia e ziua Lor: străbunicul şi străbunica, bunicul şi bunica. Ziua în care ei ies din partea întunecată  a lumii fizice şi intră în lumina gîndului şi a aducerii aminte. Pater Apolinar, călugăr franciscan, explică semnificaţia “iluminaţiei” ca fiind “o zi a aducerii aminte, a reculegerii şi rugăciunii pentru sufletele celor dragi, care nu mai sînt printre noi. 

 

De Luminaţie poţi spune că patria e un petec de pămînt care nu-ţi este indiferent. Un petec de pămînt de doi metri pătraţi de care îţi este drag şi, mai tîrziu, îţi este frică. Îţi este drag pentru că te duci des să-l vezi şi să spui o rugăciune în cuprinsul lui. 

 

Dar, de Luminaţie, laşi totul de-o parte şi faci un lucru neînsemnat, un gest mărunt: cu flori şi lumânări în mână urci poteca spre cimitir, cu copiii tăi alături. Îi duci şi pe ei şi le arăţi locul care nu-ţi este indiferent, pentru ca mai tîrziu să ştie fără ezitare unde este. Să nu greşească, să nu li se bîlbîie paşii, cînd va fi să vină singuri.

 

Acolo, lângă mormînt, flacăra lumânării se face lentilă. Dacă te uiţi prin ea vezi chipul tatălui tău. Şi vezi chipul mamei tale. Flacăra lumânării e o ”gaură în peretele Raiului”, cum spunea un poet. 

 

”O sărbătoare de suflet, un moment în care fiecare om, indiferent de credinţă, se gândeşte o clipă la morţii săi şi prin ei la sine ca la un suflet aflat temporar în lumea reală”, Pr.Teofil”.

Comentarii Facebook