Taxa de poluare poate fi recuperată și de cei care au achitat-o în 2013! Judecătorii din Cluj dau tonul

 

Românii care au achitat taxa de poluare în 2013 pot să își recupereze banii. Cei care au plătit până în data de 4 martie 2013  pot cere banii în justiţie. 

 

Un bărbat din Baia Mare a câștigat la Curtea de Apel Cluj în urma unei solicitări de restituire a taxei de poluare plătită în anul 2013, până la intrarea în vigoare a Legii privind timbrul de mediu. 

 

Până în prezent mai multe instanţe judecătoreşti din România au dispus respingerea acţiunilor proprietarilor de autoturisme care au achitat vechea taxă de poluare sau de emisii poluante, după data de 1 ianuarie 2013, pe motiv că discriminarea existentă în Ordonanţa 50/2005 şi Legea 9/2012 nu mai există. Această discrimare se referă la faptul că cei care au cumpărat maşini din ţări ale UE erau obligaţi să plătească taxa de poluare în timp ce alţii, care au cumpărat maşini noi sau second hand din România, nu.

 

Decizia Curţii de Apel Cluj poate sta la baza altor procese pentru restituirea taxei de poluare. 

 

Gheorghe Paşca este din Baia Mare si a achitat în data de 28 ianuarie 2013 suma de 2.564 lei, pentru a-și putea înmatricula mașina.

 

Din cei trei judecători de la Curtea de Apel Cluj, doi au votat pentru Gheorghe Paşca, iar al treilea a fost împotrivă.

 

Având în vedere că pentru numeroase astfel de taxe au existat obligaţii de resitituire, judecătoreşte impuse, Legea 9/2012 continuă să discrimeze în favoarea celor care au achitat taxele, dar au obţinut rambursarea acestora pe cale judiciară, discriminare care a fost înlăturată pe cale legislativă abia prin OUG 9/2013, privind timbrul de mediu”, se arată în decizia Curţii de Apel Cluj.

 

Sentința prevede că, deși Gheorghe Paşca a plătit taxa de poluare până la data la care a intrat în vigoare legislaţia privind timbrul de mediu, poate să-şi recupereze banii pentru a nu fi discriminat în comparație cu ceilalți români care și-au recuperat în justiţie taxa de poluare.

 

Al treilea judecător a susținut că maramureșeanul a achitat taxa conform legii și că nu a fost discriminat. 

Comentarii Facebook