Luni 15 August

Tarnița e iarăși lacul șmecherilor! Pontoanele sunt tot acolo, pentru că PNL e la putere - VIDEO


Pontoanele și bărcile sunt în continuare pe pacul de la Tarnița, unde sezonul abia începe. Sâmbătă a fost petrecere pe pontoane, iar imaginile au ajuns în spațiul public. 

Proiectul de lege privind interzicerea pontoanelor și a ambarcațiunilor pe lacul Tarnița s-a blocat după ce prefectul Relu Cherecheș a fost schimbat, iar liberalii au preluat puterea.

Ultimul punct pentru a rezolva haosul de pe Tarnița ar fi fost emiterea unui regulament de navigație, dar de mai bine de șase luni nu s-a mai făcut nimic, iar acum proiectul este blocat la Ministerul Transporturilor.

În 15 noiembrie 2019, Ministerul Transporturilor a realizat o Hotărâre de Guvern prin care lacurile Tarnița și Beliș Fântânele sunt scoase de pe lista lacurilor navigabile. 

”Urmare a adresei dumneavoastră nr. 13280/31.10.2019, înregistrată la registratura Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor vă comunicăm următoarele:

În anexa de la H.G. nr. 665/ 2008, este cuprinsă lista căilor navigabile interioare ale României unde sunt evidențiate lacurile Fântânele și Tarnița., la pozițiile 5.6 și 5.7.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a întreprins demersurile necesare și a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 655/2008 pentru stabilirea nominală și pe porțiuni a căilor navigabile interioare a României, proiect care se află pe circuitul de avizare, în care se stipulează că, pozițiile 5.6 și 5.7 din anexă, respectiv lacurile Fântânele și Tarnița, sunt eliminate din lista căilor navigabile ale României”, se arată în adresa primită de Prefectura Cluj de la Ministerul Transporturilor.

Prefectul Clujului de atunci, Aurel Cherecheș, aflat la final de mandat, declara că acesta este un ultim pas și că speră că lucrurile vor merge până la capăt. ”Eu și echipa mea de la Prefectura Cluj am lucrat de luni de zile pentru a duce la capăt acest proiect. Mai este un pas și va fi aprobată Hotărârea de Guvern, iar lacurile nu vor mai fi navigabile. Eu mi-am făcut datoria și am făcut toate demersurile posibile. Pe lacul Tarnița nu mai este mult până când nu va fi un accident grav, dacă se continuă așa. Când procurorii vor veni să mă întrebe ce am făcut pentru a stopa lucrurile, voi arăta toate demersurile. Eu sper ca Ministerul Transporturilor să meargă până la capăt și să facă curățenie la Tarnița și Beliș”, a declarat prefectul Clujului, Aurel Cherecheș.

Nimic nu s-a mai făcut după această dată, fiind interese liberale ca lacul să rămână fără reglementare.

Scandalul privind haosul de pe lacul Tarnița a început în vara trecută, când parlamentarii Adrian Dohotaru și Horia Nasra au arătat că lacul a fost ”capturat” de șmecherașii Clujului. Accesul spre lac a fost restricționat cu gard, iar pe lac au apărut peste tot pontoane, bărci cu motor și chiar firme care închiriau skijet -uri. Un afacerist clujean a ajuns să aterizeze chiar cu avionul pe lacul de la Tarnița.

Toți acești șmecherași au profitat de faptul că pe lacul Tarnița și Beliș, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, Oficiul de Căpitănie Dej și Hidroelectrica, nu au elaborat un regulament de navigație, care să reglementeze lucrurile. Nu s-a făcut acest lucru pentru că foarte mulți oameni de afaceri și politicieni au profitat.

Senatorul Marius Nicoară a avut interese mari în zonă. 

O anchetă Știri de Cluj a demonstrat că apa din Tarnița are de suferit de pe urma poluarii și a dejecțiilor. Calitatea s-a înrăutățit brusc anul trecut, în 2018, apa devenind MODERATĂ, deși cu un an înainte calitatea era BUNĂ.  Astfel, clasa de calitate a apei din Tarnita a fost timp de patru ani, in perioada 2014-2017 BUNĂ, iar in 2018 a pierdut o clasa si a devenit MODERATĂ. Urmatoarea clasa la care se va ajunge, fara indoiala, daca autoritatile nu iau masuri urgente este calitate SLABĂ. Aceasta degradare a calitatii apei, s-a produs pe fondul cresterii unor indicatori care sunt influentati de cantitatea de materii organice (cel mai probabil pentru că a crescut cantitatea de dejectii din lac). 

Comentarii Facebook