Tânăr stabilit în Germania, curios dacă s-a schimbat ceva în Cluj, în ultimii 10 ani: ,,Merită revenit la Cluj?”. Ce i-au răspuns clujenii


Un clujean stabilit în Germania de 11 ani a fost curios să afle dacă orașul a trecut prin schimbări semnificative, fie ele negative sau pozitive, în timpul în care a trăit în străinătate. Acesta i-a întrebat pe clujeni dacă merită să se mute înapoi în Cluj-Napoca, după ce a trăit un deceniu în Berlin.

,,Sunt plecat din Cluj de 11 ani. Sunt in Germania. Merită revenit la Cluj ? Ce s-a schimbat în bine (sau în rău) la Cluj din 2012 încoace?”, a scris bărbatul într-o postare de pe platforma Reddit.

Răspunsurile nu au ezitat să apară, multe dintre ele sfătuindu-l pe bărbat să rămână în Germania. Cei mai mulți clujeni au menționat, ca probleme majore la Cluj-Napoca, discrepanța dintre salarii și prețuri, infrastructura proastă, traficul și prețul exorbitant al chiriilor.

,,Daca merita sau nu, doar tu poți sa raspunzi. Însa, dacă te-ai integrat în societate și ai o viața cat de cat confortabilă în Germania, sfatul meu este sa stai acolo.

Sunt lucrurile mici pe care nu le observi intr-o vacanta, spre exemplu: cand ai treaba cu administrația locală și cu statul, cand te lovesti de sistemul medical sau de cel educational, de birocratie, de coruptie, s.a.m.d. Astea fac intoarcerea în România sa fie o opțiune mai proastă.”, a explicat un clujean.

,,Prețurile sunt foarte mari în raport cu veniturile; concret, poți cumpăra mult mai multe la supermarket în Germania cu aceiași bani cu care iei câteva chestii aici.” a adăugat altul.

,,Nu, ai chirii mizere la prețuri extraordinare de mari raportate la nivelul de trai (cu excepție unii it-isti cu experiență care câștigă de 10 ori decât ceilalți), infrastructura praf și aglomerație + melteni cât încape. dacă te-ai stabilit acolo si e bine mai bine lasă așa:))) sau dacă vrei Ro, măcar alt județ mai interesant”, l-a sfătuit un internaut. 

Alți clujeni au menționat și lucrurile bune care s-au întâmplat în Cluj-Napoca în ultimul deceniu, vorbind despre renovări, transport în comun și siguranța din oraș.

,,În bine: incet-incet renoveaza orașul, începe sa arate a oraș european. Centrul îl aranjează, s-au facut ceva zone pietonale, cladirile se renoveaza pe exterior, au aparut niste parcuri noi (feroviarilor, malul somesului amenajat, etc).

Bulevardele s-au aranjat și ele parțial, au aparut cartiere dormitor noi, cu blocuri de calitate discutabilă. E curat, mai curat decat orașele mari din Franța, Italia, Spania, Portugalia (nu Germania sau Austria level, clar).

E sigur peste tot, la orice ora. E tânar si viu, mulți studenți români, multi studenți străini, implicit multe evenimente (și multe organizate de și pentru studenți). Transport in comun decent, și pe axa est-vest as spune chiar rapid.

In rau: traficul și oamenii (si cred ca sunt legate). Infrastructura clujului nu permite numărul de oameni veniți și stabiliti aici, traficul e mult mai rau decat acuma 10-15 ani.

Mai mulți oameni frustrați din cauza asta. Și adunand așa mulți oameni din restul țării, nah, gradul de educație și cultură și bun simt, a scazut implicit. Adică liniștea și politetea pentru care erau cunoscuți clujenii în trecut, s-a cam diluat.

Diferența sesizabilă între cum arăta centrul și cum arată cartierele , adică centrul e frumos și curat, cartierele tot cu blocuri comuniste unde proprietarii refuză sa-isi faca măcar fațadele.

Asta e cel puțin din ce am văzut eu în ultimii 15 ani de cand stau în Cluj.”, a menționat un internaut.

Mai mult, printre aspectele pozitive au fost menționate și investițiile în concerte, evenimente culturale și spectacole. 

,,Orașul a crescut mult în materie de locuințe si centrul istoric e din ce în ce mai frumos pe zi ce trece. Cumva haotic, deoarece asta a generat o gramada de blocuri construite ilegal, și cumva au și uitat să mai bage o școală/grădiniță, ca sa se aiba oamenii aia unde sa își educe copiii. Așadar s-a creat o aglomerație tintita pe centru, ca nu sunt suficiente școli in cartierele noi.

Transportul în comun e foarte ok, linii dedicate pe bulevardele principale, multe linii noi ce completeaza lipsurile de acum 11 ani. Personal, nu vad de ce ai avea nevoie de masina aici. Am avut si am vandut-o pentru simplul motiv ca nu o foloseam.

S-a investit mult in evenimente culturale, tot mai multe concerte și spectacole.

Se lucreaza incontinuu la infrastructura, cu strazi refacute, parcuri renovate, ce vine și cu multe șantiere la pachet. Urmează si un metrou in următorii ani.

Costul de viață a crescut, așa ca depinde de domeniul tău de lucru daca-ti permiti sau nu sa locuiesti in Cluj. Unii da, dar cei mai multi nu. Aici îți recomand sa te interesezi în mod clar în domeniul tău dacă vrei sa si schimbi job-ul pe ceva local.

Floresti si Cluj sunt mai unite ca niciodată, deja nu prea mai gasesti delimitari clare între cele 2, dar urmează sa se construiască un spital regional acolo, ceea ce (sper eu) o sa ii forteze sa devina oras, așadar cartier al Clujului.

Cam așa văd eu Clujul azi, fata de acum 10 ani: ceva nou care aduce un lucru pozitiv și un lucru negativ.”, a spus un clujean. 

Comentarii Facebook