Sute de berze au invadat cartierul Grigorescu! Care este explicația acestui fenomen - FOTO


Sute de berze s-au stabilit provizoriu pe blocurile și clădirile înalte din Grigorescu. Acestea profită de aceste zile calde pentru a se antrena, iar Someșul le oferă destulă hrană, așa că blocurile din Grigorescu sunt locul ideal pentru acest popas. 

367431187_1026397111869792_1697844812476603112_n.jpg

Imaginile oferite sunt superbe, mai ales că aceste păsări sunt maiestuoase și un adevărat simbol. 

De peste tot din Ardeal sae adună berze care se pregătesc de lungul drum, spre Africa

Un stol de berze aflate în drum spre Africa a ajuns în seara zilei de vineri, 11 august, la Vlaha, unde este un cuib de berze de ani de zile. 

Berzele au sosit în localitate în jurul orei 20:20. Barza Miska (barza care revine an de an la cuibul de la Vlaha), care de câteva zile încoace păzea singur cuibul ținut sub observație cu cameră web, a clămpănit puternic, însă apoi nu s-a mai opus aterizării noilor sosiți – probabil pentru că a realizat care este raportul de forță.

Grupul sosit era format din aproximativ 90-100 de berze. Berzele s-au așezat pe acoperișurile caselor din jur și pe stâlpii electrici, precum și pe turnurile și acoperișurile celor două biserici din sat.

La ora 20:37, dinspre biserica reformată s-a auzit un zgomot puternic, ca de explozie, care a fost urmat de o scurtă întrerupere a curentului. Internetul s-a întrerupt de asemenea pentru aproximativ o jumătate de oră, astfel că nici camera web de la cuib nu a mai difuzat imagini.

Din păcate, bănuiala inițială a fost confirmată: zgomotul a fost cauzat de o barză care a sfârșit trist.

dji-0079.jpeg

Acesta a încercat să aterizeze pe stâlpul unei linii de medie tensiune care trece prin grădina bisericii reformate și a fost electrocutată. I-am găsit cadavrul la baza stâlpului. 

În fotografiile efectuate musafirilor am reușit să identificăm mai multe berze inelate. Prin cuib au trecut patru berze cu diferite inele. Două dintre ele aveau inele verzi, una, un inel negru, iar o alta, un inel galben. Deocamdată nu am reușit să descifrăm codurile, dar nu renunțăm la efort. 

Inelele verzi arată ca cel al berzei fotografiate în august 2021, pe biserica reformată, care se afla tot în trecere. Atunci am reușit să identificăm barza și să raportăm poziția sa. Muzeul și Institutul Ornitologic Polonez din Gdansk ne-a mulțumit pentru informații și ne-a transmis că barza cu inelul verde T6649 a fost inelată în Podczerwone, lângă granița dintre Polonia și Slovacia, în același an.

Grupul de berze care a petrecut noaptea în Vlaha nu a rămas nici acum pentru multă vreme în sat. În zori au pornit la drum ca să își continue călătoria spre sud”, spun cei care se ocupă de cuibul de la Vlaha.

Comentarii Facebook