Sursa poluării de pe Someș, din zona Podului Garibaldi, a fost descoperită. Cum au ajuns substanțele toxice în apă


Un TIR, aflat la BT Arena a provocat poluarea de pe Someș, din apropierea Podului Garibaldi.

Concret, hidrocarburile ajuns în apele râului, din cauza unui autotren staționat pe amplasamentul Sălii Polivalente.

,,Având în vedere că atât obiectivul de unde provine poluarea, precum şi faptul că transportul poluanţilor spre râu se face prin reţeaua de pluvial, ambele aflate în administrarea Primăriei municipiului Cluj-Napoca, SGA Cluj a solicitat administrației locale să intervină de urgenţă cu materialele şi mijloacele specifice, astfel încât să fie sistată evacuarea de hidrocarburi”, anunță Apele Române Someș-Tisa. 

Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj continuă acțiunile pe Someșul Mic. Aceștia au suplimentat materialul absorbant amplasat ieri în zonă. De asemenea, folosesc și un absorbant natural şi biodegradabil pentru a reține hidrocarburile, denumit spill sorb. 

Prezența acestor hidrocarburi în ape aduce mari prejudicii mediului acvatic, din cauza compoziţiei chimice a acestor compuşi organici cu toxicitate ridicată.

Din fericire, în acest caz, efectul scurgerilor accidentale este local și nu a fost observată mortalitate piscicolă.  

Prezența poluării cu aceste substanțe a fost semnalată marți, după ce au fost observate la suprafața apei irizații, pe o distanță de aproximativ 500 de metri.

Comentarii Facebook