Joi 22 Octombrie

Super exercițiu de antrenament la Aeroportul Cluj. A fost testat modul de intervenție la un accident aviatic - VIDEO


Aeroportul Internațional “Avram Iancu” Cluj a organizat joi, 17 octombrie, un exercițiu de antrenament pentru verificarea aplicabilității ”Planului operațional de intervenție pentru situații de urgență generate de producerea unui accident de aviație civilă pe aeroport”.

O aeronavă a companiei X-AERO, aflată în proces de aterizare ia contact cu solul înainte de pragul pistei. În urma impactului, trenul de aterizare, fuselajul și planurile suferă avarii, iar aeronava se rupe  în două bucăți. În zona impactului se zăresc coloane de fum și sunt indicii de izbucnire a unui incendiu. La bordul aeronavei nu sunt materiale periculoase, iar cantitatea de combustibil la momentul aterizării este de 3 tone. În urma accidentului, din cei 100 de pasageri și 6 membri ai echipajului, se estimează 24 de persoane decedate, 16 grav rănite, urgența I, 27 de persoane rănite ușor, urgența II, iar 39 de persoane nu au avut nevoie de îngrijiri medicale”, spun organizatorii exercițiului.

Exercițiul s-a desfășurat conform normelor stabilite de reglementările internaționale și naționale din domeniul aviației civile și a fost coordonat de Directorul General al Aeroportului Internațional “Avram Iancu” Cluj, David Ciceo și de înlocuitorul acestuia pentru situații de urgență, Iuliu Pop, Directorul General Adjunct al Aeroportului Cluj.

Scopul exercițiului a fost: Verificarea aplicabilității “Planului operațional de intervenție pentru situații de urgență generate de producerea unui accident de aviație civilă pe aeroport”; Antrenarea personalului participant la intervenție, în cazul producerii unui accident de aviație civilă pe aeroport; Realizarea coordonării acțiunilor între instituțiile, companiile, serviciile și persoanele implicate în rezolvarea situațiilor de urgență; Familiarizarea personalului și a serviciilor din perimetrul aeroportului, dar și a celor din exterior, privind rolul lor în planul de acțiune, precum și corectarea eventualelor deficiențe.

La desfășurarea exercițiului  au fost folosite peste 50 de mijloace de intervenție și au participat peste 500 de persoane, din cadrul  tuturor instituțiilor cu atribuții în Planul de Acțiune pentru Situații de Urgență.

De asemenea, la exercițiu au fost invitați, ca observatori, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, ai Autorității Aeronautice Civile Române, ai Autorității de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile, ai autorităților locale, ai companiilor aeriene și ai aeroporturilor din țară.

.

Comentarii Facebook