Studenții de la UBB Cluj vor beneficia la cursuri de tehnologie ca în Avatar sau Terminator, pentru o predare interactivă - VIDEO


Studenții de la UBB Cluj vor studia, din anul universitar 2021, folosind realitatea virtuală și realitatea augmentată, pentru a învăța mult mai multe chestiuni practice, pe care să le înțeleagă interactiv. Folosind ochelarii de realitate virtuală, studenții vor putea vedea cum arată un vulcan, vor putea explora corpul uman sau cum funcționează o mașină etc.

Pandemia ne-a obligat să trecem de la un învățământ clasic la unul online. Noi credem că putem face un pas mai departe, spre un învățământ prin realitate virtuală și realitate augmentată. Prin acest învățământ, studenții, când vor învăța cunoștințele declarative, le vor învăța într-o manieră ecologică, astfel încât să le poată aplica în viața reală și să nu le poată uita așa ușor, iar cunoștințele procedurale nu vor fi doar la nivel teoretic, adică să îmi spună doar cum se conduce o mașină, vor fi și la nivel practic, adică efectiv dacă îi pui într-o mașină vor ști să facă lucrul acesta. 

Noi avem aproape 500 de colegi, profesori, care s-au implicat în training pentru a folosi această tehnologie. Mă aștept să folosească această tehnologie în timpul cursurilor. 

Este un salt dincolo de învățământul online, dar acum mergem spre viitor. Platforma EON este construită de o companie europeană și avem un parteneriat. Centrul UBB EON are o componentă de cercetare pentru că vrem să dezvoltăm produse de tip 3D, care să fie de interes pentru mediul economic”, a spus rectorul UBB Cluj, Daniel David (Video). 

Profesorii de la UBB Cluj care au făcut cursul au explicat ce beneficii sunt. La Facultatea de Geografie, studenții vor putea vedea proiecții cu marii vulcani ai lumii pe care îi vor putea vedea cu Casca cu Ochelari VR Oculus. UBB Cluj are acum circa 20 de astfel de echipamente, plus suporți pentru telefonul mobil, care poate fi folosit pentru vizionări. 

Geologia se face pe teren, dar sunt locații pe pământ care nu sunt accesibile din cauza dificultăților. Vulcanul Etna nu poate fi accesat în momentul de față, dar din fericire avem niște imagini existente în platforma EON, dar le putem crea și noi, și face o lecție în care, în mod virtual, ne putem deplasa pe vulcan, pentru a vedea ce e acolo”, a explicat profesoara (VIDEO). 

Profesorii vor putea beneficia de ajutorul realității virtuale aproape la toate cursurile. Spre exemplu, un profesor de botanică va putea să le arate studenților imagini 3D cu diverse plante sau cei de la biologie vor putea prezenta animale, părți ale corpului, descompuse pentru ca studenții să poată înțelege mai bine și mai rapid. Pe vremuri se foloseau machete, schelete sau planșe, care acum sunt date uitării. 

Rectorul UBB Cluj, Daniel David, a explicat că fiecare facultate a primit fonduri pentru extinderea componentei digitale, pe toată universitatea fiind alocată suma de 20 de milioane de lei. 

UBB folosește platforma EON Reality. 

UBB a fondat, în urmă cu câteva luni, împreună cu compania americană EON Reality, un centru academic numit UBB-EON-XR Center for Higher Education, primul și planificat să fie cel mai mare centru de acest gen din România și țările învecinate, cu două componente fundamentale: (1) una educațională, pentru a introduce un nou standard în predare/învățare, bazat pe o „nouă pedagogie universitară” în realitate virtuală/augmentată/mixtă și (2) una de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI), pentru a genera produse și servicii inovative către societate.

UBB-EON-XR Center for Higher Education beneficiază și de colaborarea și coordonarea cu noul Institut de Inteligență Artificială, Realitate Virtuală și Robotică al UBB (fondat pe centrele de Computational Intelligence, Machine Learning, Data Mining, Metaheuristics for Complex Systems, Virtual Reality, Modelling and Simulation – de la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul UBB) și cu deja cunoscuta Platformă Matrix a Institutului de Studii Avansate de Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată (Robotherapy and Virtual Reality Therapy Platform – Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din UBB).

vlcsnap-2021-07-15-13h29m16s518.pngvlcsnap-2021-07-15-13h29m11s642.pngvlcsnap-2021-07-15-13h28m44s748.png

Comentarii Facebook