Statuia Sf. Gheorghe a fost restaurată - Galerie FOTO

 

Statuia Sfântului Gheorghe, reprezentat omorând balaurul, a fost restaurată și dezvelită, luni, 19 august, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare de la Cluj.

 

Statuia este amplasată pe strada Mihail Kogălniceanu, în mica piață din fața Bisericii Reformate-Calvine, fiind restaurat soclul, dar și statuia.

 

Statuia a fost amplasată la Cluj în jurul anului 1900, inițial în ”Piața Sf. Gheorghe”, cunoscută apoi sub numele de ”Piața Gheorghe Sion”, apoi ”Piața Păcii”, iar în prezent ”Piața Lucian Blaga”.

 

Din 1960, statuia a fost mutată în actuala locație.

 

Statuia originală de la Praga, prima statuie ecvestră construită într-un loc public, fără a avea o legătură cu arhitectura, a fost realizată în anul 1373 de sculptorii clujeni Martin și Gheorghe, fiii pictorului Nicolae din Cluj, la comanda împăratului Carol al IV-lea, totodată rege al Boemiei. 

 

Originalul statuii a fost mutat de-a lungul timpului în diverse locații ale Castelului Hradciani din Praga, iar în acest moment se află amplasat în ”A Treia Curte”, în stânga portalului de sud al Catedralei Sfântul Vitus, lângă o mică fântână, conform wikipedia.ro.

 

 

Comentarii Facebook