Statuia lui Iuliu Maniu, inaugurată la Cluj. Emil Constantinescu a vorbit despre dezbinare


La inaugurarea statuii lui Iuliu Maniu, fostul președinte al României, Emil Constantinescu, a declarat că Anul Centenarului Unirii a fost unul al dezbinării.

Ce s-ar putea spune despre un ctitor al Marii Uniri, la câteva zile după terminarea Centenarului Unirii care, din păcate, a fost un an al dezbinării şi în care firavele încercări ale unui discurs raţional au fost acoperite de un val de violenţă verbală. (...) Am pierdut un an de Centenar în care trebuia să ne regăsim istoria. (...) Iuliu Maniu nu a fost un sfânt, a făcut şi greşeli şi compromisuri politice, dar a fost un mare vizionar. (...) Un om care s-a opus atât fascismului, cât şi comunismului, atât lui Hitler, cât şi lui Stalin, care a înfruntat şi dictatura regală şi antonesciană şi comunistă”, a spus Emil Constantinescu.

Statuia lui Iuliu Maniu a fost dezvelită în Piaţa Ştefan cel Mare din Cluj-Napoca, fiind opera sculptorului Ioan Marchiş.

Slujbele religioase au fost oficiate de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, și de PS Florentin Crihălmeanu.

Statuia a fost realizată din fondurile familiei preşedintelui filialei Cluj a Academiei Române, Emil Burzo, și a costat 70.000 de euro. La baza acesteia a fost adus pământ din satul natal al lui Iuliu Maniu, Bădăcin.

WhatsApp Image 2019-01-08 at 14.11.40 (1).jpeg

Comentarii Facebook