Spitalele clujene au datorii de 53 de milioane de lei

 

Spitalele clujene au acumulat datorii de 53 de milioane de lei către furnizorii de furnizori de medicamente, materiale sanitare şi către utilităţi.

 

Pe primele nouă luni ale anului 2012 unităţile spitaliceşti din judeţul Cluj acumulează datorii totale de 53,1 milioane de lei, care însă nu este foarte mare, şi arată că manageri au ştiut să îşi gestioneze bugetele aşa cum au fost. Aceste datorii provin din asigurarea serviciilor spitaliceşti şi din programele naţionale finanţate din alte surse. Datoriile se aşează pe Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul Municipal Cluj-Napoca şi Institutul Clinic de Urologie şi Transplant. Cauza datoriilor rezidă în faptul că tarifele, care sunt stabilite prin norme, nu acoperă costurile serviciilor medicale, fiind prea mici, şi, mai ales, secţiilor de Terapie Intensivă şi Urgenţe, care sunt mari consumatoare de fonduri iar tarifele sunt nesemnificative. Datoriile sunt la furnizorii de medicamente şi materiale sanitare, precum şi la utilităţi”, a spus președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj, Emilia Groza, la o întâlnire directorii de spitale la Prefectura Cluj.

 

Bugetul alocat județului Cluj acăperă cheltuielile pe lunile octombrie şi noiembrie şi 40 la sută din decembrie. ”Nu este împiedicat accesul populaţiei la serviciile medicale în acest an la nivelul judeţului Cluj. Am mai avea nevoie de circa 20 de milioane de lei ca să fim acoperiţi până la sfârşitul anului, şi sperăm să primim banii în luna în decembrie în condiţiile în care am primit întotdeauna sume suplimentare la sfârşit de an”, a mai declarat Emilia Groza.

Comentarii Facebook