Miercuri 24 Aprilie

Speologii clujeni au făcut o descoperire la Peștera Pișnița

 

Speologii din Cluj-Napoca au descoperit recent o noua peșteră, în timp ce căutau motivul pentru care un curs de apă a scăzut în debit, iar satul Peștere din Bihor a rămas fără apă.

 

Noi am vrut neapărat să ştim ce se întâmplă în perioada de secetă, dacă putem să dirijăm acele izvoare din interior către exterior ca să furnizăm pe toată perioada anului această apă”, a spus Ionuţ Lazăr, primarul comunei Aştileu, conform Digi24.

 

Speologii de la Institutul de Speologie Emil Racoviţă din Cluj Napoca au fost chemați să verifice problema.

 

Sursa de apă a fost foarte bună, nitriţi aproape de loc, iar duritatea nu era foarte mare, încât se putea folosi pentru populaţie”, a precizat Alexandru Fekete, chimist, colaborator al Institutului Emil Racoviţă Cluj-Napoca.

 

Pentru a vedea motivul scăderii nivelului de apă, speologii au decis să treacă de ultimul sifon al peşterii. Acolo au găsit o nouă galerie a peşterii, lungă de cel puţin 750 de metri.

 

Am reuşit să găsim acel, eu îl numesc laborator subteran, care rezervă o serie întreagă de surprize pentru ştiinţă. Deocamdată, am văzut un schelet de mamifer calcifiat”, susţine Geza Rajka, scafandru speolog la Institutul de Speologie Emil Racoviţă Cluj-Napoca.

 

Peştera care alimentează cu apă cele 300 de gospodării va intra într-un program special de protecţie.

Comentarii Facebook