Sorin Apostu a ÎNVINS statul român la CEDO. Reclamă condițiile din arest

 

Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, a dat în judecată statul român la CEDO și a câștigat procesul.

 

Sorin Apostu reclamă condițiile din arestul IPJ Cluj şi Penitenciarul Gherla.

 

Primarul Sorin Apostu, inchis in "Bastilia" de la IPJ Cluj! Nici politistii nu mai suporta condiile din arest. Vezi de ce

 

Fostul primar al Clujului a reclamat că în arestul Poliţiei Cluj a stat în celulă cu mai mulţi deţinuţi, nu avea lumină naturală, lipsea căldura, iar igiena era precară. Apostu a mai reclamat faptul că, tot în perioada arestului preventiv, după ce a fost mutat la Penitenciarul Gherla, nu a putut discuta cu avocatul său în condiţii normale, ci doar printr-o fereastră.

 

Fostul primar al Clujului s-a mai plâns de faptul că i-a fost încălcat dreptul la viaţă privată, pentru că procurorii DNA Cluj au dat publicității interceptările telefonice care ţineau de viaţa sa privată şi nu aveau legătură cu dosarul de corupţie.

 

Judecătorii CEDO au decis că a fost încălcat Articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, potrivit căruia ”nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.

 

CEDO a mai hotărât că a fost încălcat şi Articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, potrivit căruia ”orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale, şi nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora”.

 

CEDO a admis plângerile privind condițiile de detenție și publicarea interceptărilor telefonice în presă, dar au fost respinse pretențiile financiare, pe motiv că cererea a fost depusă după termenul limită stabilit de Curte. Plângerile au fost depuse în 13 aprilie 2012, după ce a executat aproape un an de arest preventiv.

 

Sorin Apostu a fost condamnat definitiv, în iulie 2014, de instanţa supremă, la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Comentarii Facebook