SONDAJ: 8 angajaţi din 10 ar vrea să lucreze doar 4 zile pe săptămână, dar mai mult de jumătate dintre ei se tem de un program zilnic de 10 ore


Săptămâna de lucru de 4 zile, prevăzută într-o nouă propunere de lege pentru piaţa muncii, se conturează drept o posibilă soluţie de flexibilizare a muncii şi de facilitare a tranziţiei la munca de la birou, în contextul revenirii tot mai multor angajaţi la modul de lucru pre-pandemic. Astfel, 78% dintre angajaţi sunt deschişi să lucreze doar 4 zile pe săptămână şi cred că acesta este un moment foarte bun pentru adoptarea săptămânii mai scurte de lucru”, arată un sondaj realizat de o platformă de recrutare din România. 

Deşi părerile  sunt împărţite, 55% dintre angajaţi se tem de mărirea zilei de lucru de la 8 la 10 ore, impusă în acest scenariu

Aproape 71% dintre angajaţi consideră că săptămâna de lucru de 4 zile s-ar potrivi locului de muncă pe care îl au în prezent şi activităţii lor. Cu toate acestea, 41% consideră că principalul dezavantaj constă în volumul mai mare de muncă din cele patru zile, ca urmare a extinderii orelor de program, iar 45% simt că, în eventualitatea în care va fi adoptat un astfel de mod de lucru în compania pentru care lucrează, va exista o presiune mai mare asupra lor de a termina totul mai repede.

Ciar dacă trei din patru angajați tind să creadă că angajatorul lor nu ar permite un astfel de program, ei văd și multe avantaje pentru starea lor de bine, cum ar fi îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată (70%), mai mult timp liber pentru a prioritiza sănătatea psihică și fizică (68%), creșterea nivelului de productivitate atunci când sunt la job (29%) și diminuarea riscului de a ajunge la epuizare (25%). 

„Sănătatea mintală a angajaților este pe primul loc”

Piaţa muncii este într-un punct în care, mai mult decât oricând, sănătatea mintală a angajaţilor este pe primul loc, iar angajatorii sunt deschişi să abordeze soluţii de flexibilizare a muncii, urmând modelul altor ţări europene. După ce am experimentat cu toţii modelul de lucru de la distanţă şi am văzut că funcţionează, ne aflăm acum la un pas de a testa şi săptămâna de lucru de 4 zile, care le-ar aduce angajaţilor o zi liberă în plus, chiar dacă, în forma actuală, nu le-ar schimba volumul de muncă. Avantajele par să îi convingă chiar şi pe cei mai reticenţi dintre angajaţi, în timp ce companiile rămân încă rezervate”, declară marketing manager-ul platformei de recrutare.

Angajații ar folosi ziua liberă pentru a petrece timp cu cei dragi, pentru a se odihni sau pentru a-și rezolva problemele administrative

Potrivit sondajului, principalul lucru pe care respondenţii l-ar face în ziua liberă, dacă s-ar adopta săptămâna de lucru de patru zile ar fi petrecerea timpului cu cei dragi, făcând activităţi în familie (58%). 

Odihna ocupă de asemenea un loc important pentru 42% dintre respondenţi, iar topul activităţilor pe care angajaţii le-ar face în ziua liberă, dacă s-ar adopta săptămâna de lucru de patru zile, este completat de activităţile recreative. Alţi 47% spun că în ziua liberă ar rezolva sarcini administrative de care nu se pot ocupa în timpul zilelor de lucru.

Părerile angajatorilor sunt împărțite, unii consideră că ziua liberă ar ajuta angajații să se relaxeze, pe când alții consideră că ziua de lucru de 10 ore îi va extenua

Jumătate dintre angajatori ar vedea posibilă funcţionarea companiei lor cu un program de patru zile pe săptămână în forma propunerii legislative (10 ore/zi) şi 60% sunt de părere că acest moment este unul bun pentru trecerea la săptămâna de lucru de patru zile. Chiar şi aşa, părerile sunt împărţite privind efectele. Astfel, 25% consideră că ar scădea costurile de funcţionare ale companiei, însă tot atâţia văd riscul de a scădea şi volumul de muncă realizat.

Cu privire la efectele asupra angajaţilor, unu din patru angajatori consideră că aceştia ar fi mai fericiţi datorită zilei libere în plus, dar 12% se tem că acest program ar putea conduce rapid la extenuare, din cauza volumului crescut de muncă într-o zi de lucru.

Sondajul a fost efectuat în perioada 2 - 24 martie, pe un eşantion de 1.113 utilizatori de internet din România.

BestJobs, platforma de recrutare care a realizat sondajul, este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 40.000 de oburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiști în dezvoltarea profesională și personală (mentori, terapeuți, avocați și alte tipuri de specialiști). 


Comentarii Facebook