Solistii si balerinii de la Opera din Cluj pleaca pe vase de croaziera din cauza salariilor micii



Sindicatul Transilvania Art acuza conducerea Operei din Cluj ca a redus salariile si i-a facut pe multi angajati sa plece la munca pe vase de croaziera.

 

Sindicalistii reiau protestele si sustin ca directorul Rares Trifan investeste sute de mii de lei in spectacole care aduc 200 de spectatori in sala.

"Intr-o perioada de recesiune economica, dir. gen. Rares Trifan cheltuie miliarde de lei pentru montarea unui spectacol. Astfel, la spectacolul Don Giovanni regizat de Tompa Gabor in 2010, s-au cheltuit 4 miliarde de lei. Spectacolul Don Giovanni s-a vandut foarte slab (aprox. 200 bilete/spectacol), semn al 'marelui succes'", a declarat Dan Gadea, liderul Sindicatului Transilvania Art din cadrul Operei Nationale Romane din Cluj Napoca.

Gadea sustine ca, in repetate randuri, sindicalistii au cerut ca in spectacole sa fie investite sume rezonabile.

"S-au investit 3 miliarde de lei, in anul 2009, pentru montarea operei Tosca si s-au dat numai trei spectacole. Opera a cheltuit 1 miliard de lei pe reprezentatie, situatie fara precedent in istoria institutiei", a mai spus Dan Gadea.

Liderul de sindicat a mai precizat ca au fost reduse in permanenta posturile de solisti vocali si Opera clujeana a ajuns in situatia de a suspenda spectacole. "Astfel, in 2010 s-au suspendat: Traviata, Tosca si Trubadurul, iar in 2011 s-au suspendat, pana in prezent, Orfeu in infern si Don Giovanni", a spus sindicalistul.

Dan Gadea sustine ca, salariile mici, i-au facut pe angajati sa isi dea demisia si sa plece pe vase de croaziera. "Solisti vocali, balerini, instrumentisti si-au intrerupt activitatea la Opera si au plecat sa lucreze pe vase de croaziera. Nu este normal ce se intamplam, ca oameni calificati sa ajunga sa munceasca ca dansatori pe vase, pentru ca aici nu isi mai permit sa traiasca", a mai adaugat Gadea.

Rares Trifan este acuzat ca, in timp ce a redus salariile angajatilor de rand, ii plateste pe regizori si scenografi cu onorarii de mii de euro.

"In contrast cu salariile mici ale angajatilor, dir. Rases Trifan a platit regizorilor si scenografilor invitati cele mai mari onorarii din istoria Operei, prin intermediul unei firme private, aproximativ 17.000 Euro⁄montare. El insusi si-a dat un onorariu de 7.000 Euro pentru montarea operei Forta Destinului", a mai spus Gadea.

Liderul Sindicatului Transilvania Art sustine ca din cauza conflictelor cu directorul Rares Trifan, din mai 2010 si pana acum, 170 de angajati si-au dat demisia.

Acuzatiile aduse directorului Operei Nationale Romane din Cluj Napoca au fost trimise si Ministerului Culturii, Guvernului Romaniei, Primului ministru Emil Boc si Prefecturii judetului Cluj.

 

Citeste si...

Angajatii de la Opera Nationala cer demisia directorului Rares Trifan

Rares Trifan, directorul Operei din Cluj: Reluarea protestelor este o ambitie a liderului de sindicat, Dan Gadea

Directorul Operei Romane din Cluj, Rares Trifan, acuzat ca ia 25.000 de lei pentru regizarea unui spectacol

Comentarii Facebook