Miercuri 24 Aprilie

Socant! A nascut un copil cu handicap, dupa ce un medic din Turda i-a administrat un medicament interzis


O femeie din Turda a nascut un copil grav bolnav, dupa ce medicul ginecolog Ovidiu Lupsan i-a administrat medicamentul Cytotec, neomologat in Uniunea Europeana si Romania.

Diana Crisan, mama baietelului care are acum 3 ani, spune ca isi va duce crucea cu demnitate si isi va ingriji copilul cate zile va mai avea. Drama familiei din Turda este, insa, de nedescris. Parintii isi vad zilnic copilul care nu vorbeste, nu umbla, nu cere mancare si este mai mult intr-o stare vegetativa.

Povestea tragica a familiei Crisan a inceput in anul 2008, la sectia de ginecologie a Spitalului Municipal din Turda. "In 2008 eram insarcinata si, cand sarcina a ajuns la 41 de saptamani, medicul care m-a consultat, Ovidiu Lupsan, m-a chemat la el, pentru ca era de garda si mi-a zis ca, daca intr-o saptamana nu nasc, sa ma intorc la el, dar tot cand este de garda. Explicatia: daca ma apuca durerile si el nu este la spital, atunci ceilalti colegi, care sunt invidiosi pe el, nu il vor lasa sa asiste nasterea. Apoi, la termenul fixat, pe 11 februarie, m-am dus din nou la el, cand era din nou de garda. Mi-a facut un control si mi-a zis ca fatul nu este pozitionat normal si ca trebuie sa stau mai mult pe partea stanga. In cabinetul dumnealui mi-a administrat Cytotec, iar apoi m-a internat pe sectie si mi-a spus sa nu mai spun la nimeni ca mi-a dat medicamentul cu pricina. Parca eram intr-un film de groaza", povesteste Diana Crisan.

Copilul e "varza", i-au spus medicii din Turda

Tanara mama isi aduce aminte si acum scenele de groaza din timpul nasterii si ce a urmat dupa, cand un medic i-a spus ca micutul e "varza". "Am avut dureri, a venit moasa, iar mai apoi a venit si medicul Lupsan. Pe la 17.30 am nascut dar, pe cand copilul trebuia sa iasa, doctorul a plecat de langa mine si mi-a zis ca este obosit. Cand s-a nascut, copilul era albastru la fata si plangea intr-una, dar a primit nota noua. Pana a doua zi nu am mai vazut copilul si, cand intrebam ce face, mi se spunea ca este bine. La vizita de dimineata a venit insa medicul neonatolog, Octavia Rusan, care prima data m-a intrebat ce am facut cu copilul pentru ca este varza. Mi-a zis ca nu stie sa inghita, face convulsii, nu stie sa suga si crede ca are o hemoragie cerebrala si ca trebuie trimis de urgenta la Cluj, la Clinica de Ginecologie", spune Diana Crisan.

Copilul a ajuns in cele din urma la Clinica de Ginecologie din Cluj, unde, conferentiarul universitar, Gabriela Zaharia, seful sectiei de neonatologie, le-a spus parintilor ca baietelul lor a suferit leziuni cerebrale ireversibile, dupa ce creierul a ramas fara oxigen minute in sir.


Diagnosticul pus de medici este foarte grav: tetrapareza spastica, paralizie cerebrala si sindrom convulsiv. Baietelul a primit pensie de handicap, iar mama lui se ocupa de el in permanenta.

"Sa vina acest medic, Lupsan, sa stea o zi cu el. Au tot incercat sa ne spuna ca noi suntem de vina si ca din cauza noastra micutul e bolnav, dar am mai facut un copil, care a iesit perfect sanatos. Va dati seama, fetita mea are cinci luni si are opt kilograme, iar baiatul are trei ani si cantareste sapte kilograme", povesteste mama disperata.

 

 

"Simte cand sunt langa el. Cand ii e foame plange. Dorm cu el. Are trei ani si doar sapte kilograme. La inceput il alimentam cu sonda. Medicii de la Cluj mi-au zis ca trebuie sa invat sa il hranesc asa pentru ca nu stie sa suga si ca trebuie sa fiu foarte atenta, ca numai o data pot gresi: dintr-o mica neatentie pot sa ii introduc sonda in plamani si totul se va termina pentru el. Am luat viata asa cum e si am invatat sa ma descurc. L-am invatat acum sa manance si cu lingurita. ii dadeam cate 10 ml de lapte cu lingurita, se ineca, se facea visiniu. il intorceam pe burta si cu capul in jos si isi revenea. Cand am nascut fetita, sotul venea cu copilul in fiecare zi la spital. Trebuia sa-l hranesc, pentru ca nu mananca decat de la mine. Viata langa el este asa cum este, dar nu ma las. Cate zile are, voi sta langa el zi si noapte", a mai adaugat Diana Crisan.

Medicamentul Cytotec, administrat de medicul ginecolog Ovidiu Lupsan, de la sectia de ginecologie a spitalului municipal din Turda, nu este pe lista Agentiei Nationale a Medicamentului. "Exista tari, dar nu in Uniunea Europeana si nici in Romania, unde medicamentul este recomandat pentru ulcer. Dar, in prospectul sau, compania care il produce a interzis administrarea acestuia la femeile insarcinate pentru ca provoaca avortul spontan", a declarat Anca Crupariu, de la Agentia Nationala a Medicamentului.

Colegiul Medicilor din Cluj a anchetat cazul si i-a aplicat medicului din Turda un avertisment, pentru ca nu a solicitat asistenta unui medic pediatru in timpul nasterii. Colegiul Medicilor Cluj nici macar nu stia ca medicamentul Cytotec nu este inclus pe lipsa celor interzise.

De asemenea, plangerea penala inaintata de familia Crisan impotriva medicului zace in sertarele Parchetului de pe langa Judecatoria Turda si de la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj, care nu reusesc sa demonstreze ca medicamentul este interzis in Romania.

Medicul Ovidiu Lupsan isi continua activitatea, dar a refuzat sa faca vreo declaratie.

 

Conducerea Spitalului Municipal Turda recunoaste, insa, ca medicamentul Cytotec nu a fost niciodata achizitionat de unitatea sanitara. "Medicul Ovidiu Lupsan nu este angajatul nostru. Face doar servicii de garda la Sectia de Ginecologie, fiind in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Am verificat si daca noi am achzitionat acest medicament, cytotec, si va asigur ca nu a existat in farmacia spitalului niciodata. Am discutat si cu medicul Garbu, a carui parafa apare pe lista cu medicamente care au fost administrate pacientei, iar el spune ca nu stie cand si cine a utilizat acest medicament", a spus Georgeta Bica, managerul Spitalului Municipal Turda.

Comentarii Facebook