Slujba Bobotează la Cluj! Mii de clujeni s-au înghesuit la aghiasmă. Ce OBICEI au păstrat clujenii

 

Mii de clujeni au participat marți, 6 ianuarie, la slujba de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

 

Slujba a fost condusă de Mitropolitul Andrei, iar la final a săvârșit slujba Aghiazmei Mari. Cu acest prilej au fost pregătite 15. 000 de sticle, care au fost sfințite și împărțite apoi, credincioșilor prezenți.

 

Un motiv al faptului că sărbătoarea Bobotezei este foarte mare, este faptul că la Bobotează se împlinește dreptatea. Un al doilea este că la Bobotează se descoperă Sfânta Treime. De aceea și troparul sărbătorii de astăzi pe care îl rostim de nenumărate ori spune același lucru, că astăzi ni se descoperă, ni se arată, ni se revelează Sfânta Treime. În al treilea rând, are loc un act de regenerare cosmică, începând cu omul și continuând cu întreaga creație. Cu apele se sfințește firea, care devine vehicul purtător de Duh”, a afirmat Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei. 

 

Mulți clujeni au păstrat cu sfințeie obiceiul de a lua pe stomacul gol Agheazmă Mare, în cele 8 zile după Praznicul Botezului Domnului.

 

Preoții susțin că Agheasma Mare are rol purificator și îi cheamă pe credincioși să o consume vreme de opt zile, dimineața, pe stomacul gol.

Comentarii Facebook