Simulare Evaluare Națională: Unui elev din Cluj i s-a făcut rău la proba de matematică: „A ieșit în hol având în mână un coș de gunoi”


Un incident a avut loc, în 21 martie 2023, la Şcoala Gimnazială Ion Creangă din Cluj-Napoca, unde elevii au susținut proba scrisă a simulării Evaluării Naționale la matematică. Din primele informații, unui elev de clasa a VIII-a i s-ar fi făcut rău din cauza emoțiilor. Copilul ar fi ieșit pe hol chiar la începutul probei cu un coș de gunoi în mână pentru că i se făcuse rău. 

Tatăl băiatului spune că s-a intervenit repede și foarte bine și că îi felicită pe profesori.  Părintele elevului, Dorel G.,  precizat că s-a intervenit foarte bine. ”Noi apreciem ca fiul nostru a avut parte de un tratament extrem de corect si empatic din partea supraveghetorilor”, a spus tatăl băiatului.

Incidentul a fost semnalat anonim de o persoană care se recomandă a fi ”un părinte”. 

Doamna Director,

21 martie 2023, proba la matematică în cadrul simulării evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a , matematică, Școala Ion Creangă Cluj-Napoca. În sala în care elevul a spus că nu se simte bine, se vedea că nu e capabil de a susține simularea, a vomat în sală, de ce nu ați luat măsurile care se iau conform regulamentului în astfel de situații?

Nu v-ați gândit că toată tărășenia, toate dezbaterile pe care le-ați avut în clasă cu toate cadrele “incompetente” iau din timpul de lucru al copiilor, iau din concentrarea și atenția copiilor, le dăunează copiilor care iau în serios pregătirea și sunt interesați de școală și toate “maimuțărelile impuse elevilor..?”

De ce nu citiți să înțelegeți metodologia pentru evaluarea națională? De ce nu puneți la supravegheat cadre care știu să supravegheze și știu să se descurce? Să prelungiți timpul de rezolvare a subiectelor cu echivalentul timpului pierdut din vina dumneavoastră nu știți? Un părinte care nu își poate dezvălui identitatea de frica consecințelor: să vă răzbunați pe copil”, a relatat un părinte pentru Știri de Cluj.

Inspectoratul Școlar Județean Cluj dezminte informațiile

Redăm, în continuare, aspectele întâmplate care se pot verifica pe camerele de supraveghere din unitate: „În data de 21.03. 2023, elevul G.C. a intrat în sala de examen și-a luat coșul de gunoi lângă bancă. Profesorul asistent l-a întrebat ce se întâmplă, iar elevul a spus că „nu se simte bine, că nu a dormit și că, probabil, a prins o răceală de la fratele mai mic”. Elevul a fost întrebat dacă dorește apă, biscuiți sau ceai, dar acesta a refuzat, spunând că „a băut ceai acasă și nu l-a ajutat cu nimic”. Profesorul asistent s-a oferit să o cheme pe asistenta cabinetului medical din unitate, dar elevul a spus că nu este nevoie (această discuție a avut loc în intervalul 8:30 și 9:00, înaintea începerii probei scrise).

În jurul orei 9:00, după distribuirea broșurilor cu subiectele în sălile de examen, elevii au început să-și completeze datele personale, iar elevului G.C. i s-a făcut rău, a ieșit în hol având în mână un coș de gunoi. Președinta și un membru al comisiei erau de față pentru că tocmai terminaseră distribuirea subiectelor în sală. Membra comisiei a urcat la cabinetul medical pentru a anunța medicul și a coborât împreună cu doamna asistentă. Amândouă au urcat cu elevul la cabinetul medical unde a fost consultat, i s-a luat tensiunea (care era în limite normale) și a primit o pastilă de calciu. Membra comisiei a preluat elevul de la cabinetul medical și s-au întors în sala de examen. Pe drum a fost întrebat de când are starea de rău, iar acesta a răspuns „de dimineată am dureri în gât, nu mă simt bine” și a precizat că le-a spus părinților că nu crede că poate să se prezinte la simulare. De asemenea, a fost întrebat dacă poate să intre în sală și să continue simularea. 

Elevul a răspuns ca este mai bine și că  dorește să continuie simularea. În jurul orei 9:45, vicepreședinta comisiei a fost sesizată, de către profesorul asistent de pe hol, că elevul G.C. tot nu se simte bine și a coborât cu doamna doctor în sala de examen. În urma unei scurte discuții, doamna doctor l-a încurajat să rămână la evaluare (gândindu-se că acesta are doar emoții), i-a spus că nu are febră, nu are tensiune și să încerce să se concentreze. 

Vicepreședinta l-a întrebat dacă vrea să meargă la baie, să iasă afară însoțit, dar acesta a spus că încearcă să mai scrie. Când s-au ștampilat lucrările, președinta comisiei i-a comunicat faptul că, dacă dorește, poate să plece, ceea ce elevul G.C. a și făcut, după predarea lucrării”, transmite I.Ș.J. Cluj. 

Comentarii Facebook