Siguranță „MAXIMĂ” la Penitenciarul Gherla. Ultimul deținut care a încercat să evadeze, a trecut lejer de 5 uși


În data de 25 iunie, un deținut încercase să evadeze pentru a doua oară de la Penitenciarul Gherla. În urma acestui incident bărbatul a fost mutat la o altă închisoare din țară. Problemele de securitate de la Penitenciarul Gherla nu au fost însă soluționate între timp.

R.B, 37 de ani, un deținut aflat în arest preventiv la Penitenciarul Gherla, a încercat să evadeze de două ori într-un interval de zece zile. Ultima oară, pe 25 iunie, a ajuns până la poarta închisorii, sărind un gard și trecând de cinci uși care în mod normal sunt acționate cu cartele de proximitate. Dintre acestea, două erau deschise în mod obișnuit, iar trei aveau defecțiuni majore și cedau la un simplu brânci. Bărbatul a fost prins și încătușat în filtrul auto, în zona tampon de lângă Poarta 1, unde se verifică mașinile care intră sau ies din instituție, scrie Libertatea.

Surse din penitenciar au povestit pentru publicația citată că R.B a fost „recuperat” și readus în pavilionul de detenție de alți doi deținuți – „doi câini turbați”, cum sunt numiți în argou cei cu un cazier încărcat cu fapte de violență extremă. Lăsat în cameră cu aceștia, prizonierul care încercase să fugă, a fost bătut cu bestialitate. Unul dintre supraveghetori ar fi dat ordinul ca fugarul să fie pedepsit. Conducerea instituției neagă aceste abuzuri. 

De cealaltă parte, angajații de la Gherla spun că sunt nemulțumiți de condițiile de muncă, că e o rușine să ai asemenea vulnerabilități într-un penitenciar de maximă siguranță. De altfel, cu o zi înaintea celei de-a doua tentative de evadare, un schimb întreg a refuzat să intre la muncă în semn de protest. 

Principalele probleme discutate de plutonul de supraveghere au fost legate de starea de sănătate a deținuților și de dezinteresul pe care conducerea o exprimă față de  problemele medicale ale acestora. De asemenea, o altă problemă ridicată de angajații instituției se referă la lipsa de ajutor venit din partea conducerii penitenciarului atunci când angajații întâmpină diverse impedimente în timpul serviciului.

Unul dintre motive era legat tocmai de faptul că, deși angajații au semnalat în repetate rânduri breșe de securitate cauzate de defecțiuni la ușile de acces, ce puteau fi ușor remediate, conducerea unității n-a luat nicio măsură. Altele vizau condițiile degradante de muncă și concediile restante. În urma incidentului de la Gherla, Administrația Națională a Penitenciarelor a demarat o anchetă.

La a doua tentativă de evadare R.B a scăpat în timp ce era scos la plimbare. A reușit să ajungă din secția de detenție până aproape de ieșirea din penitenciar. N-ar fi trebuit să treacă de prima ușă, dar a reușit, pe traseul său, să străbată cinci căi de acces pe care în mod normal doar un purtător de cartelă de proximitate le-ar fi putut deschide.

Directorul instituției admite că e posibil să existe defecțiuni la sistemul de acces pe bază de cartele, dar că asta n-ar fi o scuză, atât timp cât, în penitenciare, cheia și lacătul rămân „de încredere”.

Comentarii Facebook