Show total la mitingul aviatic de la Dezmir! Șoimii României au fost vedetele zilei - Galerie FOTO


Sute de clujeni au participat sâmbătă dimineața la mitingul aviatic de la Dezmir, organizat cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la înființarea Aeroclubului ”Traian Dârjan” Cluj.

Invitați speciali au fost cei din echipa de acrobație Hawks of Romania, care au venit la Cluj cu 5 aeronave speciale pentru astfel de show -uri. 

WhatsApp Image 2023-07-29 at 14.15.22.jpeg

Extrem de spectaculoși au fost și piloții cu elicopterele militare IAR 330 Puma, de la baza aeriană de la Luna. Copiii adunați la Dezmir au putut vedea la lucru și echipele de parașutiști, care au sărit de la circa 3000 de metri altitudine și au aterizat cu tricolului fluturând. 

WhatsApp Image 2023-07-29 at 14.15.24.jpeg

Istoria Aeroclubului a pornit în 1938, când Ing. Gheorghe Hyp și Bela Bartha, executau primele încercări de zbor, pe dealul de la Gârbău, cu un planor de construcție proprie. Lansarea s-a făcut la sandou, iar planorul a fost rupt la primul zbor. După declarațiile constructorului Bartha, aceasta s-ar fi produs din lipsa de experiență în pilotaj și a vântului prea puternic. Activitatea școlii de zbor clujene se reia după 25 octombrie 1944, prin grija lui Ilie Moraru (poreclit de către sportivii anului 1960 „nea Ilie Dieselistul), împreună cu Nicolae Candea, instructor de zbor, născut la Ciuleni, Cluj.

Aeroclubul a avut o activitate bogată în cei 85 de ani, accentul fiind pus pe instruirea tinerilor pasionați de zbor. În momentul de față, Aeroclubul Cluj este dotat cu planoare  de performanță și antrenament, un avion remorcher PZL104 Wilga-35A, mosor nou, parașute de salt noi și cu o pistă de zbor înălțată care permite desfășurarea activității de zbor și după ploi abundente ceea ce înainte nu era posibil.

Comentarii Facebook