Sfaturile Poliției pentru cei care pleacă în concediu de Sf. Maria. La ce trebuie să aveți grijă



Polițiștii clujeni au emis o serie de avertismente pentru persoanele care au de gând să plece într-un mini-concediu în acest weekend prelungit, cu ocazia sărbătoririi ”Adormirii Maicii Domnului”.

Iată ce recomandă oamenii legii:


Dacă plecaţi de acasă:

Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi. Nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic al căror conţinut să îi informeze pe străini că aţi plecat în concediu. Atenţie: şi postările de pe internet, locaţia sau fotografiile din vacanţă, vă trădează.

Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie şi nu lăsaţi în casă obiecte de mare valoare sau bani, acestea fiind principalele „atracţii” pentru hoţi.

Dacă vă petreceţi timpul liber în străinătate:

Interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia ţării respective şi procuraţi-vă adresele şi telefoanele ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele respective - informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe - www.mae.ro.

Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon (NU ŞI ADRESA!).

Pe perioada sejurului:

Când ajungeţi la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel.

Păstraţi banii şi bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră în seiful hotelului. Nu permiteţi accesul în camera dumneavoastră de hotel unor persoane necunoscute sau cunoscute ocazional!

Când părăsiţi camera de hotel/pensiune, nu lăsaţi geamurile sau uşa de la balcon deschise mai ales dacă aveţi repartizată o cameră la parter sau la un etaj inferior, unde este posibil accesul în interiorul incintei, prin escaladare.

Nu plecaţi singuri, noaptea târziu, de la petreceri sau localuri şi nu vă plimbaţi în locuri izolate şi întunecoase! Deplasaţi-vă în grup, nu răspundeţi la provocările altor persoane şi evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate!

Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru!

Nu lăsaţi în autoturism, la vedere, bunuri de valoare. Atenţie: bagajele sau genţile păstrate în maşină, chiar dacă nu conţin valori, pot atrage hoţii întrucât aceştia nu ştiu ce se află în interior.

În caz de nevoie sau dacă aţi fost martorului unei fapte ilicite, apelaţi gratuit numărul unic de urgenţă 112!

Comentarii Facebook