Șeful OPC Cluj, Cristian Nicula, e implicat serios în dosarul ”Mafia Cărnii” - Michelangelo

 

Deși susține că a fost scos de sub urmărirea penală în dosarul mafiei cărnii, numele șefului Oficiului pentru Protecția Consumatorilor (OPC) Cluj, Cristian Nicula, apare la greu. În dosarul privind mafia cărnii, patronii Michelangelo SRL, Bogdan Curticiu și Seleșiu, sunt acuzați că au vândut zeci de tone de carne stricată, au fost arestați.

 

Procurorii DIICOT susțin că șeful regional al OPC Cluj, Cristian Nicula, ar fi primit zece kilograme de carne de la unul dintre patronii Michelangelo, Bogdan Curticiu, pentru a interveni pe lângă inspectorul Rodica Romonți, de la OPC Bistrița, care a efectuat un control la un magazin din localitatea Beclean, aparținând socetății Michelangelo SRL. Inspectorul a constatat ”încălcări ale unor prevederi privind produsele expuse la vânzare în magazinul de desfacere, astfel s-a decis aplicarea unei sancțiuni societății comerciale”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

 

Controlul a avut loc la data de 8 ianuarie 2014. Imediat după, Bogdan Curticiu a primit un SMS, interceptat la ora 9.36, de la o angajată, Nora Păcurariu, despre care procurorii DIICOT susțin că era un om de încredere, cu următorul mesaj: ”Când am avut control în Beclean o fost și de la DSV reprezentant și de la protecția consumatorului! Pe doamna de la protecția consumatorului o cheamă Romonți Rodica! O zis că să mă duc direct la ea ... la DSV nu trebuie”. 

 

La scurt timp, la ora 9.38, Bogdan Curticiu a expediat un SMS către șeful regional al OPC Cluj, Crisian Nicula, care răspundea și de județul Bistrița, cu următorul mesaj: ”Îți zice ceva Romonți Rodica din BN de la voi?”, primind un răspuns pozitiv din partea lui Nicula Cristian.

 

Tot în aceeași zi, șeful OPC îl sună pe Bogdan Curticiu pentru a se informa în legătură cu ”împrejurările în care a fost efectuat controlul, precum și faptul că numita Romonți Rodica a solicitat ca angajatul care își desfășura activitatea în magazin să se prezinte la data de 9 ianuarie 2014 la seciul OPC Bistrița”.

 

A doua zi, pe data de 9 ianuarie 2014, la ora 11.25, șeful OPC Cluj l-a sunat din nou pe Bogdan Curticiu pentru a se interesat dacă ”s-o dus fata ta acolo”, iar mai apoi a venit, a formulat o solicitare interesantă, cerând zece kilograme de carne. ”Să-mi trimiți un mesaj cu numărul fetei tale, că mă opresc la ea, că vreau să cumpăr 10 kg de carne de porc”. 

 

Procurorii DIICOT susțin că intervenția lui Nicula asupra inspectorului OPC Bistrița, Rodica Romonți, a avut efectul scontat. Acest lucru a fost probat printr-o discuție telefonică dintre Bogdan Curticiu și angajatul său de încredere, Nora Anamaria Păcurariu. În ziua de 9 ianuarie, la ora 11.40, Anamaria Păcurariu îi spune șefului său că totul a fost rezolvat cu bine. ”Mi-o dat numai un proces verbal de constatare ... M-am dus la ea la birou, s-o uitat așa la mine, zice am vrut să scriu mai multe da ... și-o venit și mi-o adus să semnez și mi-o tăiat peste aia amendă, știi, înștiințarea de plată”. În procesul verbal seria ANPC nr. 0634050, din data de 7 ianuarie 2014, pentru aspectele constatate la controlul de la magazinul Michelangelo SRL din Beclean, a fost aplicat doar un avertisment.

 

În rechizitoriu se arată că Bogdan Curticiu l-a contactat pe Nicula în legătură cu cele zece kilograme de carne. ”La data de 10 ianuarie 2014, la ora 10.52, Curticiu Bogdan Radu l-a contactat pe NIcula Cristian pentru a-și manifesta nedumerirea cu privire la faptul că nu s-a prezentat spre a primi folosul material, preț al intervenției acestuia pe lîngă numita Romonți Rodica. În contextul întrebării care i-a fost adresată, inculpatul NIcula Cristian și-a manifestat nemulțumirea cu privire la conduita inc. Curticiu Bogdan afirmând: Păi io să te tăt caut ... Păi tu mă cauți numa când ...”, după care în continuare i-a indicat persoana care urma să se prezinte spre a ridica produselor. 

 

După această discuție, Curticiu l-a sunat pe un angajat, Mircea Trif, și i-a cerut să cumpere opt kilograme de carne de porc ”și i-a indicat numele persoanei care urma să se prezinte spre a ridica produsele destinate de inculpatul Nicula Cristian”.

 

Concluzia DIICOT București vizavi de fapta directorului regional Cluj, Cristian Nicula este una clară. ”Probele administrate în cauză așa cum au fost expuse mai sus confirmă atât cumpărarea de către inculpatul Curticiu Bogdan a influenței pe care inculpatul Nicula Cristian s-a prelevat că oare asupra numitei Romonți Rodica, cât și existența folosului material pretins și primit de către Nicula Cristian, în schimbul intervenției pe lângă funcționarul public”.

 

Dosarul ”Mafia Cărnii” a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT.

 

De la Michelangelo au fost trimiși în judecată Sorin Seleşiu şi Bogdan-Radu Curticiu, pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, comercializarea de produse alterate şi cumpărare de influenţă.

Comentarii Facebook