Șefa ISJ Cluj, Marinela Marc, despre admiterea separată la colegii: „Deocamdată nici școlile nu-și doresc sau nu sunt pregătite”


Anul școlar a început, iar propunerea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de a organiza admitere separată la colegii, rămâne cel mai dezbătut subiect din proiectul noilor legi ale Educației. Nu pare sigură de necesitatea implementării unui asemenea proiect nici Marinela Marc, inspectorul școlar general al IȘJ Cluj, care spune că „deocamdată nici școlile nu-și doresc sau nu sunt pregătite neapărat pentru acest proces de admitere”. 

Cîmpeanu rămâne imun la criticile aduse și se declară adeptul sistemului promovat de un liceu privat axat pe pregătirea de olimpici. Ministrul considerând că majoritatea colegiilor de elită au pretenția să primească elite deja formate „pe bună dreptate”. Asta deși într-un sistem de învățământ caracterizat prin inechitate și obsesia notelor, un sistem care ignoră de-a dreptul nevoile marii mase de elevi, există temerea că măsura va duce inevitabil la adâncirea clivajului care există deja în educație. 

Întrebată despre cum s-ar putea justifica în județul Cluj, care s-a clasat pe primul loc în ţară la Evaluarea Naţională în acest an, un asemenea proces de admitere separată la colegii, Marinela Marc a precizat:

Am discutat și asta, și se va regăsi în proiectul de lege că întâi trebuie să fie acea Evaluare Națională pentru că este un examen de ieșire din sistem, din gimnaziu, după care, dacă școlile doresc pot avea posibilitatea să-și pună niște criterii de admitere, dar să nu fie obligatoriu. Oricum, așa cum mai spuneam și zilele trecute, elevii cu medii mari ajung prin această repartiție computerizată la aceste licee.

Șefa Inspectoratului Școlar Cluj declară că deocamdată „nici școlile nu-și doresc sau nu sunt pregătite neapărat pentru acest proces de admitere”, iar mai important este „ce fac aceste școli după ce ajung ce mai buni elevi” la ei. 

Nu va fi obligatoriu, să vedem dacă va rămâne în proiectul de lege, dar nu este obligatoriu, pot avea această opțiune, nu este neapărat obligatoriu. Important este ce fac aceste școli după ce ajung cei mai buni elevi, cu cele mai mari medii la aceste școli. Dacă ei continuă această pregătire pentru performanță, dacă o continuă cu grupe de elevi, dacă au pretenții exagerate de la toți elevii, că poate nu toți elevii își doresc să facă performanță înalte și să fie olimpici naționali. Poate își doresc să ajungă într-o școală bună dar au și alte preocupări, e bine să-i lăsăm să se dezvolte și în alte direcții. Deci cred că deocamdată nici școlile nu-și doresc sau nu sunt pregătite neapărat pentru acest proces de admitere, o să vedem.”, a declarat pentru Știri de Cluj, Marinela Marc, inspectorul școlar general al IȘJ Cluj. 

Comentarii Facebook