Ședințele Consiliului Loca Cluj-Napoca, traduse în timp real în limbajul semnelor


Primăria Cluj-napcoa anunță, începând cu ședința de Consiliu Local al municipiului de astăzi, 15 aprilie 2019, toate ședințele vor fi traduse  în timp real în limbaj mimico-gestual.

Un interpret autorizat al limbajului semnelor pentru persoane cu dizabilități auditive realizează interpretarea în timp real. Mulțumesc pe acestă cale doamnei dr. Ioana Tufar, asistent universitar la Universitatea „Babeș-Bolyai”, pentru deschiderea și ajutorul pe care ni-l oferă în realizarea acestei inițiative!”, anunță Emil Boc.

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca transmite fiecare ședință de Consiliu Local în direct, online, pe canalul de YouTube al Primăriei. Începând de azi, inclusiv persoanele cu dizabilități auditive au posibilitatea de a urmări online ședințele interpretate în limbajul semnelor.

Din anul 2015, mai mulți angajați ai primăriei care interacționează constant cu publicul la ghișeele instituției au capacitatea de a utiliza limbajul semnelor, ca urmare a cursurilor la care au participat pentru a dezvolta aceste abilități. Astfel, funcționarii Primăriei Cluj-Napoca din direcții precum Evidența populației, Taxe și impozite sau Asistență socială pot comunica direct informații de bază cu privire la nevoile persoanei respective în raport cu autoritatea.

Limbajul mimico-gestual - cunoscut la nivel european ca „limbajul semnelor” - este în fapt o limbă de sine stătătoare, care are o structură proprie, un lexic, reguli gramaticale și alte componente caracteristice oricărui limbaj. În România, statisticile oficiale arată că aproximativ 25000 de persoane - dintre care 2000 elevi - cunosc și utilizează limbajul semnelor.


Comentarii Facebook