Seceta pana in luna noiembrie! Lacurile din Ardeal sunt, insa, pline


Administratia Nationala "Apele Romane" anunta ca pana in luna noiembrie nu se vor inregistra ploi insemnate cantitativ, dar nevoile populatiei si ale industriei vor fi asigurate.

"In bazinul hidrografic Somes-Tisa, gradul de umplere a principalelor lacuri este cuprinsa intre 60 si 90% toate acumularile gasindu-se in zona de livrare asigurata din graficul dispecer. Uzinarile din salba de lacuri de pe Somesul Mic/Somesul Cald sunt efectuate conform cu programul de exploatare realizat impreuna cu SC Hidroelectrica, pentru luna septembrie 2011, uzinandu-se doar un debit de apa suficient pentru a satisface folosintele de apa pentru populatie si industrie. Pe Somesul Mic in aval de acumularea Floresti 2 se asigura un debit de apa cuprins intre 5-6 mc/s, asigurandu-se astfel debitul salubru si de servitute.

La ora actuala rezerva de apa in acumularile de pe raurile Somesul Mic/Somesul Cald totalizeaza in jur de 200 mil.m3, volum de apa suficient pentru a asigura alimentarea cu apa pentru populatie si industrie pana la inceputul perioadei ploioase prognozate la inceputul lunii noiembrie", se arata intr-un comunicat al Administratiei Bazinale "Somes-Tisa".

De asemenea, si in celelalte acumulari din bazinul hidrografic Somes-Tisa, respectiv Colibita, Stramtori si Varsolt, rezerva de apa este suficienta pentru a asigura atat folosintele de apa pentru populatie, cat si pentru industrie.

"Conform prognozei hidrologice intocmite de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a
Apelor, regimul hidrologic al cursurilor de apa apartinand bazinului hidrografic Somes-Tisa se va situa la valori cuprinse intre 50-80% din valorile normale lunare, nefiind necesara aplicarea de restrictii pentru sistemele de alimentare cu apa in sistem centralizat.

Datorita masurilor de exploatare convenite, atat la nivelul A.N. Apele Romane, cat si la nivelul SC Hidroelectrica SA, nivelurile in lacuri sunt mentinute constante, in vederea asigurarii unei rezerve de apa suficiente pentru perioada de timp urmatoare", se mai arata in documentul citat.

La nivelul Bazinului Hidrografic Somes-Tisa, situatia hidrologica este monitorizata de catre Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa 24 h din 24.

Comentarii Facebook