Se repune barajul pentru deșeuri plutitoare pe Someș: „S-a pus și în vară, dar un buștean l-a rupt”


Apele Someșului abundă în gunoaie. Fără baraj pentru deșeuri Someșul arată ca o ghenă de gunoi. Activiștii civici clujeni spun că barajul pentru deșeurile plutitoare va fi repus zilele acestea, a fost repus și în vară, însă s-a rupt din cauza unui buștean.

Soluții pe termen lung sunt, însă nu vrea administrația să le caute.

„Veste bună, barajul pentru deșeuri plutitoare e repus zilele astea la Someșul nostru și la insistențele noastre! S-a pus și în vară, dar un buștean l-a rupt, potrivit Primăriei, așa că a fost întărit pentru a rezista mai bine. 

Soluția, dacă barajul se rupe din nou, e sa fie pus barajul la limita dintre localitățile Florești și Cluj, aproape de strada Lacului, lângă pragul de apă, lângă Compania de Apă Someș SA, unde avantajul e că mai există și un paznic, iar apa nu vine cu viteză, nici copaci așa de mulți nu sunt ca la pădurea galerie de-a lungul râului din interiorul companiei. 

Potrivit Apelor Române, în noul PUG Florești există obligativitate de a instala un nou baraj, dar poate nu mai e nevoie de unul dacă acesta e repozitionat mai bine, în amonte, unde sunt si mai puțini posibili busteni și cursul apei încurajează o curgere lentă, fără posibilitatea de a rupe barajul. Apoi, a aștepta după noul PUG e strategie eronată pentru ca adoptarea unuia nou trenează de ani de zile.

Sigur că soluțiile în profunzime sunt de a lucra pe prevenție în ghetoul Dallas din Florești, de pe malul apei, pentru ca rezidenții marginalizați din ghetou să nu mai arunce nefiscalizat deșeurile de la șantierele din Florești ori ale lor. O parte din PET-uri se vor diminua oricum prin Sistemul Garanție Returnare, dar alte tipuri de deșeuri nu se vor diminua automat, fără politici publice de anvergură și advocacy pentru ape curate”, transmit cei de la comunitatea civică „Someșul nostru”.

Comentarii Facebook