Se reiau discuțiile despre distribuirea apei potabile în localitatea Gheorghieni, după incidentul cu scurgerile de motorină din vară


La mijlocul lunii iulie, un camion al armatei s-a răsturnat într-un șanț pe Centura Vâlcele-Apahida, după ce șoferul a pierdut controlul volanului. În urma accidentului a fost afectată rețeaua de alimentarecu apă potabilă din satul Gheorgheni. 

Citește și: FOTO - Situație dificilă pentru localnicii unei localități clujene. Autoritățile încearcă să soluționeze problema apei contaminate cu motorină

Locuitorii satului Gheorghieni de lângă municipiul Cluj-Napoca s-au trezit cu motorină în fântâni după ce o cisternă a armatei s-a răsturnat. 

Imediat după incident, atât militari din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, cât și pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au acționat prin golirea și curățarea cu motopompe a puțurilor, însă situația încă nu e rezolvată.

Alimentarea cu apă din bazinul principal și din cele secundare a fost oprită ca apa contaminată să nu ajungă la oameni.

La două luni de la incident, s-au reluat discuțiile despre problema apei potabile din zonă

Miercuri, 14 septembrie, au fost convocați într-o reuniune reprezentanții din conducerea instituțiilor responsabile în gestionarea situației pentru aprobarea unui proiect de Hotărâre care prevede realizarea aducțiunii alternative la sistemul de bază de distribuire a apei potabile pentru satul Gheorghieni.

Conform documentului, Prefectura Cluj și Consiliul Județean vor iniția demersurile către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru obținerea de fonduri din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj, convocat on-line în ședință extraordinară, în data de 14.09.2022, hotărăște: Instituția Prefectului Cluj și Consiliul Județean Cluj vor iniția demersurile necesare către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în vederea obținerii unei alocări de fonduri din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în scopul realizării aducțiunii alternative la sistemul de bază de distribuire a apei potabile, pentru localitatea Gheorgheni, comuna Feleacu, afectat major și definitiv de producerea unei poluări accidental cu motorină”, se arată în hotărâre.   


Comentarii Facebook