Școlile din Cluj, lovite de virusul gripal. Autoritățile de la DSP Cluj nu pot fi contactate


În doar două zile, 132 de cazuri de gripă au fost confirmate la elevii din școlile din județul Cluj.

Cele mai afectate sunt școlile ”Nicolae Titulescu”, unde au fost înregistrate în cursul zilei de miercuri, 20 de cazuri de gripă, confirmate prin testul rapid efectuat de medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase, și ”Ioan Bob”, unde cursurile școlare de la nivelul unei clase au fost suspendate, din ordinul medicului școlar. De menționat că la Școala ”Nicolae Titulescu”, alți 100 de elevi prezintă simptome similare cu cele date de virusul gripal. 

Potrivit inspectorului șef școlar de la Inspectoratul Școlar Cluj, numărul de cazuri confirmate este de 132. ”Momentan nu este alarmantă situația. Este vorba despre câțiva copii de la fiecare școală, cu excepția școlilor Titulescu și Bob. Vom vedea în zilele următoare cum va evolua această epidemie”, a spus Valentin Cuibus.

Directorul Școlii Generale ”Nicolae Titulescu”, profesorul Mirela Șoimița Komives a declarat pentru Știri de Cluj că la nivelul instituției școlare au fost luate măsuri excepționale de combatere a virusului școlar. ”Este adevărat că avem câteva cazuri care au fost identificate de medici, confirmate prin testul rapid. Le-am atras atenția copiilor să se spele pe mâini. Am cumpărat soluții dezinfectante pentru sălile. Am crescut foarte puternic măsurile de prevenție. Ni s-a spus că termenul de incubație este 5-7 zile așa că este posibil ca numărul cazurilor să crească sau să rămână la același nivel”, a spus directorul școlii. De altfel, elevii au fost sfătuiți ca la cel mai mic simptom să se prezinte de urgență la medic și să nu mai vină la școală. 

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu nu a putut fi contactat. Acesta a refuzat să răspundă la telefon și ulterior a cerut să îi fie transmisă întrebarea pe SMS, dar nu a mai răspuns pentru clarificări.

Vom reveni cu poziția DSP Cluj, cel mai probabil joi, în timpul programului.

Știri de Cluj a solicitat poziția prefectului Mircea Abrudean, reprezentantul Guvernului în teritoriu și cel care conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor, așa cum este și DSP, instituție subordonată Ministerului Sănătății.

Prefectul Mircea Abrudean a declarat că a fost informat de conducerea DSP Cluj că situația nu este una alarmantă, dar că elevii dintr-o clasă de la Școala Generală ”Nicolae Titulescu” stau acasă pentru că s-au înregistrat mai multe cazuri de îmbolnăvire. În județul Cluj sunt 80.000 de elevi, iar numărul de 130 de îmbolnăviri nu este cela grav.

Medicii recomandă igienă sporită în această perioadă, iar în caz de boală să fie consultat medicul.

Comentarii Facebook