Şase tineri şomeri se aruncă de pe fabrica de pensule. Spectacol LUCRĂTOR 2.0 are premiera în 30 septembrie

 

Acesta este finalul performance-ului LUCRĂTOR 2.0, care va avea premiera în 30 septembrie, la Fabrica de Pensule.

 

Tinerii şomeri clujeni participanţi la spectacol îşi expun problemele cele mai profunde şi descompun mecanismele unui fenomen de organizare socio-economică în România: post-privatizarea.

 

Va fi despre sindicalism, va fi cu mită, cu bucăţi de capitalism, iar performerii vor pedala, generând lucru mecanic. Ei vor pune în mişcare o machetă care clonează dinamica fabricii şi pe cea a capitalismului şi, printr-un sistem hidraulic, vor genera muzică şi proiecţii video.

 

Spectacolul este etapa finală a proiectului de artă participativă iniţiat de Ofensiva Generozităţii, LUCRĂTOR 2.0 (reactivare creativă a tinerilor adulţi şomeri), care a început în luna iulie. Au fost selectaţi cei mai curajosi tineri, cei capabili să-şi asume un statut socio-economic care are conotaţii negative. În cadrul performance-ului, identităţile participanţilor vor rămâne nealterate, iar realitatea de pe scenă este generată de realitatea lor¸ simptomatică pentru o întreagă generaţie născută în jurul lui ’89. Grupul celor şase este eterogen: unii au terminat o facultate, alţii au studiat la şcoli profesionale, unii au experienţă de muncă în multinaţionale, alţii nu au muncit până acum.

 

În urma selecţiei, tinerii au fost implicaţi,  pe parcursul lunii august, în ateliere de scriere creativă, actorie, new media, PR şi comunicare. În cadrul atelierelor şi ca o urmare a lor, cei şase au realizat că pot şi vor să se exprime liber şi creativ, să capete o voce publică, să vorbească despre realitatea lor şi să realizeze produse artistice care îi reprezintă profund. Tinerii repetă, toată luna septembrie, la Fabrica de Pensule împreună cu o echipă de profesionişti formată din Ioana Păun, Florin Caracala, Andrei Cozlac.

 

Premiera spectacolului va avea loc în 30 septembrie, de la ora 19, la Fabrica de Pensule. Celelalte reprezentaţii vor fi în 6, 14, 20 şi 28 octombrie, tot la Fabrica. Intrarea este liberă.

 

LUCRĂTOR 2.0 provoacă mentalitatea publică vizavi de statutul şomerilor tineri, de rolul lor social şi politic, de problemele profunde ale noii generaţii.

 

Unul din scopurile principale este ca tinerii şomeri - adesea o masă de manevră în economie, să devină capabili să-şi imagineze alternative, să se solidarizeze şi să-si autogenereze realităţile.

 

Proiectul atacă o zonă de exprimare estetică izolată pentru teatrul românesc, pe care vrea să o popularizeze ca practică artistică: performance cu non-actori. Unul din atuurile cele mai importante ale participanţilor este, însă, confruntarea directă şi constantă cu un statut socio-economic specific: cel de şomer tânăr, aflat, de altfel, în centrul proiectului.

 

LUCRĂTOR 2.0 se dedică tinerilor, ONG-urilor şi grupurilor care lucrează în domeniul politicilor sociale axate pe muncă, instituţiilor publice responsabile pentru ocuparea forţei de muncă, angajatorilor, HR-iştilor, artiştilor, activiştilor, antropologilor, sociologilor, psihologilor şi publicului larg.

 

Comentarii Facebook