Boc: "Problema romilor nu este doar o problemă românească, este o problemă a Uniunii Europene" VIDEO

 

Primarul Emil Boc s-a întâlnit joi cu o delegaţie franceză condusă de ministrul de Interne al Republicii franceze, Manuel Valls, şi de ministrul-delegat pentru Afaceri europene, Bernard Cazeneuve.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a explicat că planul de acţiune al municipiului pe termen lung are la bază memorandumul semnat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) care oferă cadrul de cooperare şi facilitează colaborarea pentru a îmbunătăţi acoperirea, adecvarea, eficienţa costurilor şi impactul incluziunii sociale a locuinţelor sociale în Cluj, cu scopul de a oferi exemple funcţionale, de referinţă şi obiective pentru îmbunătăţirea locuinţelor sociale pentru beneficiul altor oraşe şi ţări. Memorandumul are la bază trei componente principale în ceea ce priveşte integrare romilor: şcoală, casă şi loc de muncă. 

"Oficialităţile franceze care au plecat după întâlnirea de la Cluj la Câmpia Turzii au abordat teme legate în esenţă de integrarea comunităţii rome şi de dezvoltarea relaţiilor economice, culturale ale municipiului cu alte municipalităţi din Franţa.

Pe componenta integrării romilor le-am precizat viziunea municipalităţii care constă într-una de integrare a comunităţii rome prin locuinţă, loc de muncă şi educaţie cu accent pe educaţie, pentru că un rom educat este deja parte a problemei rezolvate şi că, cu cât vom avea mai mulţi oameni din comunitatea romă care să ajungă inclusiv la nivel de universitate şi să-şi finalizeze studiile, cu atât mai multe şanse vom avea pe termen mediu şi lung să rezolvăm această problemă care nu este una uşoară, este de durată", a spus Emil Boc. 

 

Ministrul francez de Interne a avut un ȘOC la Câmpia Turzii. A intrat într-o casă în care trăiesc cu 26 de romi



Edilul a mai precizat că Primăria face tot posibilul în această problemă: "Facem tot ce ne stă în putinţă, dar să nu ignorăm şi dimensiunea europeană a problematicii romilor, pentru că problema romilor nu este doar o problemă românească, este o problemă a Uniunii Europene şi măsura în care vom fi sprijiniţi inclsiv cu resurse financiare din partea Uniunii Europene. Vom avea mai multe şanse pentru a integra comunitatea romă".

 

Ministrul de Interne francez, în vizită la Cluj-Napoca

 

Anca Baciu

Comentarii Facebook