Șarpe depistat într-un parc din Florești! Cât de periculos este șarpele de casă și ce superstiții există


Șerpii de casă sunt foarte răspândiți și nu trebuie să vă panicheze. Extrem de util în vânarea rozătoarelor, șarpele de casă este inofensiv pentru oameni. 

Nicolae Lotrean, specialist în reptile, a spus că acest șarpe mușcă numai în cazuri excepţionale, iar rana produsă se poate infecta din cauza bacteriilor din gura reptilei (se hrăneşte cu şoareci!) şi de aceea este bine ca îngrijirile să fie acordate de un medic.

Când vezi un şarpe de casă, nu-l întărâta şi nu-l deranja, fiindcă este o specie folositoare! El nu este agresiv faţă de om. Ca orice animal sălbatic, ripostează doar dacă e ameninţat! Dacă viaţa îi este pusă în pericol, reptila simulează un atac rapid, dar cu gura închisă; se umflă şi sâsâie, asemenea şerpilor veninoşi. Dar, în general, exemplarele acestei specii sunt foarte docile”, a explicat acesta.

De multe ori șarpele de casă este confundat cu vipera

Şarpele de casă şi-a câştigat numele datorită prezenţei lui în apropierea caselor ţărăneşti, a căror fundaţie era construită din piatră, găsindu-şi aici refugiu şi hrană. Prinsă în mână, reptila nu muşcă, deşi încearcă să intimideze prin pufăituri, însă elimină o substanţă urât mirositoare dintr-o glandă aflată la baza cozii.

Șarpele de casă cade de multe ori victimă omului, deoarece este confundat cu vipera comună. ”La prima vedere, cei doi şerpi pot părea asemănători, însă diferenţele dintre ei sunt semnificative. Notrix notrix are pupile rotunde, iar pe gât prezintă acel inel gălbui, care la viperă lipseşte. în schimb, vipera are pupilele cu aspect de fantă, iar spatele este străbătut de un desen în zigzag, bine conturat. Acum un an şi ceva, o colegă a fotografiat o viperă într-o grădină de la Ştefăneşti. Vipera este veninoasă, deci trebuie evitată; eu am scăpat prin urechile acului de muşcătura sa când, într-o drumeţie prin Munţii Căliman, am scotocit sub un buştean. Am avut noroc că era foarte de dimineaţă şi că mi-am retras la timp mâinile... în schimb, şarpele de casă nu este nici constrictor şi nici veninos. Este un şarpe paşnic faţă de oameni”, a spus Nicolae.

Șarpele de casă este un semn bun

Șerpii de casă sunt animale foarte utile. Aceștia se hrănesc cu rozătoare, insecte și alte nevertebrate care pot fi daunatoare pentru oameni. În felul acesta, șerpii de casă pot ajuta la menținerea populațiilor de rozătoare în control și pot reduce riscul de infestare cu insecte în gospodării.

Cu toate acestea, mulți oameni încă se tem de șerpii de casă și preferă să îi evite. În timp ce este important să avem precauții și să fim vigilenți în prezența animalelor sălbatice, ar trebui să ne amintim că șerpii de casă nu sunt animale periculoase și că aduc beneficii ecosistemului în care trăim. Prădătorii săi naturali sunt vulpile, aricii, pisicile sălbatice sau păsările de pradă. Speranţa de viaţă este de până la 25 de ani. 

Sarpele de casa este adesea asociat cu diverse credințe populare și superstiții. Unele persoane cred că prezența șarpelui de casă în casă este un semn de ghinion sau de boală, iar altele cred că poate aduce noroc și prosperitate.

În unele culturi, șerpii de casă sunt considerați simboluri ale înțelepciunii și al cunoașterii, deoarece se spune că aceștia sunt capabili să își schimbe pielea și să se reinventeze. De asemenea, în alte culturi, șerpii de casă sunt considerați simboluri ale puterii și ale transformării, deoarece pot fi veninoși și pot ucide prada cu ușurință.

Cu toate acestea, este important să ne amintim că credințele populare și superstițiile nu au nicio bază științifică și nu ar trebui să influențeze modul în care tratăm animalele sălbatice sau să le percepem. Șerpii de casă sunt animale importante pentru echilibrul ecologic și pot fi foarte utile în reducerea populațiilor de rozătoare și insecte din locuințe. Prin urmare, ar trebui să îi tratăm cu respect și să îi evităm doar dacă este absolut necesar.

342333485_1937017143323063_2092077192207624349_n.jpg

Comentarii Facebook