S-au inaugurat lucrarile la noua statie de epurare a Clujului. Acestea vor costa 36 de milioane de euro FOTO si VIDEO

 

Lucrarile la noua statie de epurare au fost inaugurate miercuri, 7 decembrie, de catre presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Alin Tise si directorul general al Companiei de Apa Somes S.A. Dorin Ceataras.

Noua investitie se ridica la suma de 36 de milioane de euro din care 1,9% vin de la Consiliul Judetean, restul din fonduri de la Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei.

"Acesta e un proiect la care clujenii contribuie doar cu 1,9%, restul de bani venind de la Uniunea Europeana si guvern. Toate aceste lucrari nu fac decat sa creasca calitatea confortului si a vietii clujenilor", a declarat Alin Tise.

Prin constructia noii statii de epurare se va introduce treapta tertiara de eliminare a fosforului si azotului din apele uzate si va fi singura de acest gen din Romania. In noua statie se vor putea face toate procesele tehnologice pentru obtinerea apei potabile.

"Se va putea face tot, incepand de la intrarea apelor uzate in statia de epurare, partea de separare de grasimi, separarea de nisip si materiale glosiere, aerarea care reprezinta partea tehnologica de oxigenare a apei si pana la decantarea secundara. Se introduce si treapta tertiera care pana acum nu s-a facut si reprezinta o premiera pentru Romania", a afirmat Dorin Ceataras.

 

Contractul pentru modernizarea si extinderea statiei de epurare Cluj-Napoca este in valoare de peste 147,95 milioane lei (fara TVA), iar lucrarile sunt prevazute a se finaliza in termen de 21 de luni.

Modernizarea Statiei de Epurare Cluj-Napoca face parte din proiectul major de investitii "Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata din judetele Cluj / Salaj" co-finantat de Uniunea Europeana, in valoare totala de 196,9 milioane EURO derulat prin Compania de Apa SOMES in perioada 2009 - 2013. Contributia nerambursabila a Uniunii Europene se cifreaza la 74%, cea a Guvernului Romaniei la 11,3%, a autoritatilor locale din aria proiectului - de 1,9%, restul de 12,8% fiind obtinut de Compania de Apa SOMES prin credit bancar.

Comentarii Facebook