S-a stabilit termen de judecată în procesul anului, dintre Sile Pușcaș și Primăria Cluj-Napoca: Miza e de 23 de milioane de euro


Firmele lui Sile Pușcaș au câștigat pe fond procesul cu Primăria Cluj-Napoca și au de recuperat 23 de milioane de euro, pentru terenul expropriat pe strada Observatorului, din cartierul Zorilor, unde Emil Boc a insistat să facă un parc.

Ședința de la Tribunalul Bistrița Năsăud a fost atacată cu apel, iar primul termen de judecată de la Curtea de Apel Cluj va fi în 3 mai 2023. 

Apelul a fost declarat de Primăria Cluj-Napoca, dar și de PSC Imobiliare, firma omului de afaceri, iar până în 3 mai ambele părți vor trebui să motiveze apelul și să aducă eventuale probe suplimentare. Judecătorii vor decide apoi unde este dreptate. 

Cert este că Primăria Cluj-Napoca a acordat despăgubiri pentru terenul din cartierul Zorilor mult sub cele din piața liberă. În vreme ce municipalitatea îi acordă doar 2 milioane de euro despăgubire omului de afaceri Sile Pușcaș, judecătorii din Bistrița Năsăud au mărit suma la 23,2 milioane de euro. Mai exact, primăria vrea să plătească aproximativ 170 de euro/mp, doar că în zonă terenurile se vând cu 2.000 de euro/mp. Totul s-a făcut în urma unei expertize realizate de experți independenți.

Tribunalul Bistrița-Năsăud i-a dat dreptate omului de afaceri, dar Emil Boc a trimis buldozerele să înceapă șantierul, pentru a arăta că nimic nu îl oprește și își va ține promisiunea, mai ales că a anunțat din campania electorală că face parc în Zorilor. 

Consilierii locali din Cluj-Napoca au și ei explicații de oferit. Au aprobat despăgubirea de 2 milioane de euro, deși legea spune clar, la articolul 44, că: ”Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă și prealabilă despăgubire”.

Așadar, instanța de judecată de la Tribunalului Bistrița-Năsăud a putut întreba experții pentru a stabili care este prețul de expropriere, ajungând la valoarea de 23,2 de milioane de euro, dar consilierii locali din Cluj-Napoca au încălcat Constituția și au băgat Clujul în acest proces care riscă să creeze un prejudiciu uriaș bugetului local.

Primarul Emil Boc a reacționat după ce a aflat despre valoarea despăgubirilor și a făcut o declarație șocantă. Edilul a spus că va interveni peste judecătorii care au decis despăgubirea. Dar cum va face asta nu a mai precizat, deși mulți s-au întrebat.

Ne vom apăra în acest proces. Vom întreba un judecător cum e posibil ca pe același teren să fie așa diferențe de prețuri (…) Și unde ai fi vrut să faci pe Lună sau pe Marte parc, dacă nu este al primăriei? Am fost nevoiți să expropriem, pe baza legilor. Același stat român, pe baza legilor sale a spus că se aplică grila notarilor, iar primăria a aplicat grila notarilor. Nu ia nimeni terenul cu japca. Nu decide primarul câți bani se acordă, ci experții pe baza legilor. Legea spune că se face pe baza grilei notarilor și s-a evaluat și acordat 2,1 milioane de euro”, a precizat Emil Boc.

Curtea de Apel Cluj nu a comentat vorbele primarului Emil Boc, care a spus că va întreba un judecător.

Comentarii Facebook