Romii de la Pata Rât au încercat să ”angajeze” un manechin în haine de muncitori la magazinele și băncile din centrul Clujului - VIDEO

 

Romii de la Pata Rât, împreună cu două ONG -uri au încercat să amplaseze, luni, 18 martie, un manechin îmbrăcat în haine de muncitor în vitrinele magazinelor și ale băncilor din centrul Clujului. 

 

Participanții au încercat să amplaseze un manechin costumat în haine de muncitor în vitrinele unor magazine simbolice pentru capitalismul consumerist  (bănci, magazine cu articole de lux, cafenele), pentru a aduce astfel în spațiul public al orașului, invadat de branduri ostentative, problema dreptului la muncă decentă. 

 

Manechinul a purtat mesaje ca: ”Economie pentru societate, nu pentru corporații!”, ”Dreptul la muncă este garantat de Constituția României”, ”Antreprenoriatul social creează locuri de muncă!”, ”Noi muncim, nu cerșim!”, ”Sunt rom și vreau să trăiesc în demnitate”, ”Asociația Comunitară a Romilor din Coastei vă este partener pentru un Cluj mai curat și mai verde”, ”Noi aducem șansa antreprenoriatului social. Sprijiniți această șansă!”, ”Să lucrăm împreună”, ”Noi lucrăm pentru economie socială. Voi?”.

 

Acțiunea a fost organizată de Grupul de Lucru al Organizațiilor Civice (gLOC) și European Roma Rights Center (ERRC) în solidaritate cu Asociația Comunitară a Romilor din Coastei.

 

Asociația Comunitară a Romilor din Coastei a a trimis și un memoriu Primăriei Cluj-Napoca prin care propune ca municipalitatea să deruleze un proiect de educație comunitară; să devină asociat unic al Firmei S.C. Sanitox Florian SRL în vederea punerii în funcțiune o unei întreprinderi sociale; să acționeze ca partener activ al Primăriei Cluj-Napoca în vederea implementării proiectelor integrate de locuire a municipalității cu scopul integrării teritoriale a zonei Pata Rât. 

 

Prin acest Memoriu Asociația Comunitară a Romilor din Coastei propune Primăriei Cluj-Napoca încheierea unui Acord de parteneriat prin care:

 

1) Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, în colaborare cu Firma Firmei S.C. Sanitox Florian SRL, lansează inițiativa unei întreprinderi sociale și coordonează activitățile acesteia. 

 

Activitățile economice ale întreprinderii sociale vor fi derulate prin Firma sus-menţionată care are ca asociat unic Asociația Comunitară a Romilor din Coastei. 

 

Întreprindere socială își propune:

 

- să creeze locuri de muncă pentru oamenii din Pata Rât;

- să utilizeze o parte din profitul acestei întreprinderi sociale (partea care nu va fi reinvestită) în vederea contribuției la îmbunătățirea condițiilor de locuire și a calității zonei verde din jurul caselor modulare din Pata Rât, precum și în vederea susținerii activităților comunitare ale Asociației;

- să presteze servicii cetățenilor din Cluj-Napoca și inclusiv celor din Pata Rât prin care să contribuie la transformarea acestuia într-un oraș verde mai curat.  

 

2) Primăria Cluj-Napoca găsește modalități fezabile din punct de vedere legal și tehnic de a aloca, prin măsuri afirmative, anumite tipuri de lucrări publice acestei întreprinderi sociale, de exemplu în domeniul curățeniei și întreținerii spațiilor verzi. 

 

În ceea ce ne privește, prin această propunere de parteriat re-dovedim că noi, cei mutați de pe strada Coastei în decembrie 2010 în zona Pata Rât suntem o comunitate care are capacitate de auto-organizare, dorește să muncească și să participe ca partener demn la viața municipiului.     

 

În speranța că Primăria dorește să-și împlinească promisiunile legate de crearea unor locuri de muncă pentru persoanele defavorizate care locuiesc în această zonă marginală a Clujului, condiție necesară pentru incluziunea lor socială, vă solicităm: 

 

(1) să ne primiți în audiență pentru a discuta despre aspectele concrete și detailate ale acestui posibil parteneriat;

(2) să analizați posibilitatea sprijinirii inițiativei noastre în spiritul celor descrise  mai sus;

(3) să identificați modalitatea de a contracta întreprinderea noastră socială în vederea desfășurării unor lucrări publice, la început de anvergură mai mică dar cu posibilități de extindere;

(4) să ne sprijiniți în demersurile noastre de a elabora proiecte finanțate din diverse fonduri în vederea dezvoltării acestei întreprinderi sociale. 

Comentarii Facebook