Marti 6 Decembrie

Românii și maghiarii au mărșăluit la Cluj-Napoca împreună: Marş de solidaritate româno-maghiar


Românii și maghiarii au mărșăluit la Cluj-Napoca în semn de solidaritate față de problemele care au fost pe Valea Uzului. 

Sunt român, nu-s nimănui stăpân, stau liber printre oameni liberi”, ”Jandarmeria învrăjbeşte România”, au scris participanții pe afișe.

Marșul a pornit din Piața Unirii, sâmbătă seara. Cornel Vîlcu, iniţiatorul acţiunii, a declarat că incidentele de la Valea Uzului au fost o provocare. ”Scopul acţiunii de la Cluj-Napoca este de a arăta că există şi comunităţi normale în Ardeal în care criteriile etnice, că eşti român, maghiar sau rom, nu funcţionează. Clujul e o comunitate în care trăim împreună români şi maghiari fără probleme. Ceea ce s-a întâmplat la Valea Uzului a fost o provocare pe care o leg de rezultatul alegerilor pentru PE. Mai sunt partide care îşi pot câştiga votanţi exclusiv din asemenea provocări, şi mă refer la partidele de la guvernare sau care colaborează cu guvernarea. Când s-a văzut care este realitatea politică după alegeri, apar tensiuni interetnice care nu au existat în România din 1990. Trebuia să fie spartă solidaritatea oamenilor şi dezgropată o problemă care nu a existat de 29 de ani. În calitate de etnic român vreau să îmi cer scuze pentru ceea ce au făcut cei mai imbecili dintre conaţionalii mei, pentru cel care s-au urcat cu dosul pe cruce cu steagul tricolor”, a spus Vîlcu, conform Mediafax.

Marșul a fost organizat pe traseul Piața Unirii - Primărie - Piaţa Lucian Blaga.

Rezonam in totalitate cu mesajul acestui eveniment si acesta este si raspunsul nostru cu privire la incidentele din Cimitirul Valea Uzului: Noi cetatenii, indiferent de cultura noastra, nu ne vom lasa dezbinati niciodata de extremisti, indiferent de etnia lor. Noi, cei care credem in solidaritate, prietenie, toleranta si integritate dincolo de faptul ca suntem romani, maghiari, sasi sau romi, nu vom tacea in fata actiunilor unor oameni care promoveaza opusul acestor valori. Felicitari organizatorilor pentru o initiativa superba!”, a spus și cei de la Umbrela Anticorupție Cluj.

Comentarii Facebook