Românii au cele mai puţine zile de concediu din Europa

 

Românii au avut anul trecut cea mai lungă săptămână de lucru comparativ cu alte ţări ale Uniunii Europene - de 41.3 ore în medie, la fel ca în 2010, scrie ziaruldevrancea.ro, potrivit unui raport al Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă.

În ceea ce priveşte zilele de concediu plătit România a ocupat penultima poziţie la nivel european. Nici la zilele libere pentru sărbătorile legale România nu stă prea bine, ocupând ultimul loc.

"În Uniunea Europeană media săptămanii de lucru este de 39.7 ore, orele lucrate se referă doar la locul de muncă principal, excluzând o a doua slujbă sau activităţi part-time. În clasamentul orelor lucrate, Romania este urmată de Luxemburg cu 40.7 ore, Germania 40.6 ore, Estonia şi Marea Britanie 40.5 ore, Austria şi Bulgaria 40.3 ore, Cehia şi Polonia 40.2 ore. La polul opus se situează angajaţii din Finlanda, cu 37.8 ore, care lucrează cu 3.5 ore pe săptămană sau cu 4.5 săptămani pe an mai puţin decat romanii. Programul de lucru negociat colectiv este de 40 ore pe săptămană în Romania, considerat maxim în Uniunea Europeană, la fel ca în Ungaria, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Luxemburg şi Malta", a spus deputatul PSD Angel Talvăr, citat de realitatea.net

România se situează pe penultima poziţie în UE la concediul mediu anual plătit, cu 21 de zile.

Comentarii Facebook