Vineri 16 Aprilie

România achită despăgubiri pentru că polițiștii au agresat doi romi la Pata Rât

 

România a fost condamnată de CEDO la plata a 23.000 de euro pentru o intervenție brutală din 2005 a Poliţiei în comunitatea de romi de lângă rampa de gunoi de la Pata Rât.

 

Cazul priveşte două intervenţii ale Poliţiei în comunitatea de romi de la Pata Rât pentru identificarea unor persoane suspectate de furt. CEDO a găsit că folosirea forţei de către Poliţie împotriva lui Augustin Lingurar şi Trandafir Lăcătuş a fost excesivă şi nejustificată în acele circumstanţe. Dl. Lingurar a fost aruncat la pământ de un poliţist, iar dl. Lăcătuş a fost lovit cu un baston, deşi nu a opus rezistenţă şi a fost imobilizat de doi poliţişti. Curtea consideră că aceste acte de violenţă au fost menite să dea naştere la sentimente de frică şi inferioritate şi de a umili. Nicio investigaţie nu a fost declanşată de autorităţi pentru a se verifica dacă acţiunile poliţiei reclamate de cei doi au fost necesare având în vedere comportamentul lor sau posibila rezistenţă”, se arată în decizie.

 

Reprezentanţii CEDO au subliniat că cercetările în cazul sesizărilor legate de intervenţia, considerată rasistă de către Augustin Lingurar, au durat peste 8 ani, iar Curtea consideră că acestea nu au fost suficient de detaliate.

 

În cursul anului 2005, poliţia a primit un număr ridicat de plângeri legate de furturi, astfel că a fost organizată o intervenţie în comunitatea de la Pata Rât în 5 noiembrie 2005. Poliţiştii au recuperat mai multe obiecte furate şi au efectuat două arestări. Ca rezultat al descoperirii bunurilor furate şi al suspiciunilor legate de alte persoane implicate, IPJ Cluj a aprobat o razie de amploare la Pata Rât în 8 noiembrie 2005, care a început la ora 6 şi s-a încheiat la ora 10. Reclamanţii au refuzat să îşi părăsească locuinţele şi au fost evacuaţi cu forţa”, se mai arată în decizia CEDO.

 

În 21 decembrie 2005, Augustin Lingurar, Trandafir Lăcătuş şi Minerva Covaci au depus o plângere faţă de intervenţia poliţiştilor şi jandarmilor, acuzându-i de abateri, violenţă verbală, atac, ameninţări şi distrugere prin foc, dar au pierdut atât la Curtea de Apel Cluj, cât şi la Curtea de Apel Oradea, astfel că în 18 decembrie 2014 au chemat statul român în judecată la CEDO, scrie Mediafax.

 

În urma deciziei de marţi a CEDO, statul român trebuie să le plătească lui Lingurar şi Lăcătuş câte 11.700 de euro, sumă reprezentând daune morale, la care se adaugă 3.100 de euro costuri şi alte cheltuieli, în timp ce Minerva Covaci nu va primi nimic, deoarece nu a putut să aducă dovezi în sprijinul reclamaţiilor formulate.

Comentarii Facebook