Risc de inundații în arealul Someș-Tisa! Este instituit codul portocaliu pentru râurile din Cluj


Specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor au actualizat codurile hidrologice conform situaţiei hidrometeorologice actuale şi prognozei meteorologice pentru următoarele 24 de ore. Există risc de inundații în arealul Someș-Tisa!

Prin urmare, este instituit codul portocaliu, începând de astăzi, 9 iunie, ora 15:00, până mâine, la prânz, pentru râuri din bazinele hidrografice Tur (judeţul Satu Mare), Someş (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Lăpuş (judeţul Maramureş) și Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare).

Totodată, începând de astăzi, ora 12:00, până mâine, 10 iunie, la miezul nopții, va fi în vigoare codul galben pentru anumite sectoare de râuri din județele aferente arealului Someș-Tisa, respectiv Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Cluj și Sălaj”, transmit cei de la Apele Române Someș-Tisa.

În acest context, se pot depăși cotele de apărare, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie. De asemenea, există riscul producerii de viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri.

Având în vedere Avertizarea hidrologică actuală, recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autoritățile cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații”, precizează cei de la Apele Române Someș-Tisa.

Imagine cu caracter ilustrativ

Comentarii Facebook