Rezervația naturală Muntele Mare (între Cluj și Alba) este distrusă sistematic de cei care fac off-road - VIDEO


Rezervația naturală Muntele Mare a fost atacată de șoferii cu mașini de teren, care nu țin cont de nimic, și fac off-road prin zone unde acest lucru nu este permis. 

Ne fac de rușine”, a scris un montaniard. 

Rezervația naturală Muntele Mare se află în extremitatea sudică a județului Cluj pe teritoriul comunei Valea Ierii) și cea nord-vestică a județul Alba pe teritoriul comunelor Bistra, Lupșa și Poșaga, în apropierea drumului național DN75 care leagă orașul Câmpeni de Turda.

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)  și se întinde pe o suprafață de 1.654 hectare.

Mașinile de teren care fac off-road sunt un adevărat ”cancer” pentru aceste zone protejate. După cum se vede în imagini se produc stricăciuni mari, iar fauna și flora este agresată. 

În rezervațiile naturale nu este voie cu mașinile în afara drumurilor. 

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice și de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice următoarele fapte:

1).nerespectarea prevederilor art. 23 alin. (1) și (2);

2).În rezervațiile naturale nu sunt permise activități de utilizare a resurselor naturale. Prin excepție, sunt permise numai acele intervenții care au drept scopuri protejarea și promovarea obiectivului pentru care au fost constituite și unele activități de valorificare durabilă a anumitor resurse naturale.

Ce prevede regulamentului sitului Muntele Mare

Pe întreg teritoriul ROSCI0119 Muntele Mare este interzisă perturbarea liniștii prin orice fel de mijloace, cu excepția situațiilor speciale legate de funcționarea bazei militare.

În perimetrul habitatelor cuprinse în Formularul Standard al ROSCI0119 Muntele Mare, este interzis accesul cu mijloace motorizate în afara rețelei de drumuri existente. Circulația cu mijloace motorizate în perimetrul habitatelor sus amintite, în afara drumurilor deschise accesului public, este permisă doar custodelui în timpul exercitării atribuțiilor legale legate de administrarea sitului, echipelor de cercetare, echipelor Salvamont, ale Jandarmeriei sau ale serviciilor medicale de urgență aflate în misiune, proprietarilor sau administratorilor de terenuri în scopul gestionării acestora cu înștiințarea prealabilă a custodelui sau personalului Ministerului Apărării Naționale în vederea gestionării bazei militare din sit.

Art. 9. Este interzisă organizarea în perimetrul ROSCI0119 Muntele Mare a unor competiții sportive cu mijloace motorizate.

Comentarii Facebook