Revenirea la facultate, obligatorie, după ridicarea stării de alertă. Surprize la cazare: căminele adăpostesc refugiaţi din Ucraina


Finalul stării de alertă dă școlilor și universităților din țară prilejul de a începe activitatea cu prezența fizică. De astăzi, 9 martie, studenții  pot reveni la cursuri, dar fiecare facultate va putea să ia decizia prin regulamentul interior, astfel că multe facultăți din țară au preferat să lase o perioadă de tranziție pentru acomodarea studenților la noile cerințe. Cazarea ar putea fi o problemă, după ce o mare parte a căminelor studențești din toată țara au fost ocupate de refugiații din Ucraina.

Odată cu încetarea stării de alertă toate tipurile de învățământ, inclusiv cel superior, vor renunța la predarea cursurilor în online. Ministrul Educației a informat toate universitățile din România că au totuși posibilitatea de a amâna revenirea în format fizic la cursuri și seminarii, lăsând astfel o perioadă de tranziție și ajustare la noile reguli.

Universitățile pot decide o perioadă optimă de tranziție de la sistemul online la activități cu prezență fizică, având obligativitatea recuperării activităților didactice până la sfârșitul semestrului al II-lea”, a declarat Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Căminele în care ar trebui să se cazeze studenții sunt pline de refugiați din Ucraina

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă acum învățământul superior, vis-a-vis de încetarea stării de alertă și întoarcerea la predarea în format fizic a cursurilor, este cea a cazărilor, după ce autoritățile au luat decizia acum câteva zile ca unele cămine studențești să fie folosite pentru cazarea refugiaților ucraineni.

Pe studenţi nu-i deranjează însă această situaţie. „Nu-i un context tocmai plăcut, nici pentru noi, nici pentru ei, simplul fapt că a început acest război. Dar aşa cum am putut colabora foarte bine cu studenţii străini, nu văd nicio problemă în a colabora cu persoane mai înaintate în vârstă, să le spun aşa”, este de părere un student. „Cred că este mai bine decât să se trimită arme, cred că este mai bine să li se ofere un adăpost şi să se protejeze oamenii acelei ţări. Pentru mine nu e nicio problemă”, a mai spus un alt student, conform Observator.ro.

Cursurile rămân online pentru unele universități din țară

Nu toate instituţiile vor reveni imediat la cursurile în format fizic. Spre exemplu, conducerea SNSPA a decis ca toate activitățile didactice să se desfășoare online cel puţin până pe 4 aprilie. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România acuză ministerul de incoerență după anunțul obligației de recuperare a activităților în universitățile care vor continua cursurile online.


Comentarii Facebook