Recomandările Episcopului de Cluj-Gherla privind COVID-19. Ce trebuie să facă preoții și credincioșii


Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, a transmis, joi, o scrisoare prin care le oferă preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor un set de recomandări prin care să fie aplicate, și la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla, măsurile cerute de autoritățile Statului Român pentru oprirea răspândirii noului virus, COVID-19 (Coronavirus).

Iată ce recomandă Episcopul de Cluj-Gherla:

1. Recomandăm tuturor preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor de pe teritoriul Eparhiei noastre să urmărească și să respecte toate indicațiile autorităților de stat cu privire la normele de igienă, prevenție și frecventarea spațiilor aglomerate.

2.  La îndemnul Sf. Părinte Papa Francisc, încurajăm preoții să rămână disponibili, cu grijă paternă, și să răspundă solicitărilor credincioșilor.

3. Persoanelor în vârstă și persoanelor bolnave le recomandăm să evite frecventarea spațiilor aglomerate pentru a nu se expune contaminării și pentru a nu-i pune în pericol pe ceilalți.

4. Pentru cei care au posibilitatea, îi invităm să urmărească Sfintele Liturghii și slujbe prin intermediul transmisiunilor la radio, televiziune precum și on line.

5. Preoții împreună cu consilierii parohiali vor căuta ca în zilele de Duminică și Sărbători să se asigure din timp că la oficiile liturgice va fi respectat numărul de persoane prescris de către autoritățile de stat. Acolo unde se impune și există posibilitatea, recomandăm preoților să adapteze programul liturgic astfel încât credincioșii să poată participa eșalonat la serviciile liturgice, fără a se crea aglomerație.

6. Pentru a împiedica răspândirea virusului, se impune ca în fiecare biserică să existe substanțe dezinfectante la îndemâna credincioșilor și a celebranților. Preoții își vor dezinfecta mâinile înaintea momentului Cumninecării credincioșilor.

7. Solicităm preoților să organizeze dezinfectarea frecventă a mobilierului bisericesc, a zonelor de acces precum și a tuturor obiectelor cu care credincioșii ar putea avea contact.

8. Invităm onorații preoți să adreseze credincioșilor un cuvânt de încurajare și întărire în credință, iar după încheierea Sfintei Liturghii să se rostească rugăciunea alăturată acestei Circulare (Anexa I).

Comentarii Facebook