Duminica 25 Septembrie

Realizatoarea TVR Cluj care a făcut scandal după funeraliile episcopului Florentin Crihălmeanu a primit replica


Televiziunea Publică susține că nu i-a încălcat drepturile realizatoarei TVR Cluj, Liana Goța, apărată de Fundația Doina Cornea, și că aceasta a refuzat să prezinte emisiunea dedicată funeraliilor episcopului Florentin Crihălmeanu. 

Goța a acuzat prin Fundația Doina Cornea că materialele realizate de ea la TVR Cluj, cu episcopul Florentin Crihălmeanu, au fost folosite fără respectarea legii drepturilor de auto. TVR precizează că Liana Goța nu cunoaște legea și că materialele au fost realizate cu resursele televiziunii publice. 

Televiziunea Română respectă prevederile legislației privind drepturile de autor, fără excepție. În ceea ce privește situația menționată în comunicatul Fundației Doina Cornea, precizăm că doamna Goța, conform dispozițiilor legale cu privire la operele realizate în cadrul atribuțiilor de serviciu, a cesionat drepturile de autor Televiziunii Române pentru producțiile realizate de dumneaei în calitate de salariat al SRTv. Aceste materiale au fost realizate în conformitate cu atribuțiile stipulate în fișa postului din contractul de muncă, utilizând resursele televiziunii publice, fiind producții ale SRTv”, se arată în răspunsul TVR.

În ceea ce privește faptul că materialele ai au fost folosite fără a se menționa acest lucru, juriștii Televiziunii Române spun că este o dezinformare. 

În ceea ce privește contribuția dumneaei la producția amintită, menționăm că emisiunea dedicată funeraliilor Episcopului Eparhiei de Cluj-Gherla, cu o durată de 150 de minute a avut titulatura de „Ediție specială” și a fost coordonata de Redacția Știri, care realizează de regulă toate Edițiile Speciale și are experiență în acest tip de transmisii (duplexuri, corespondențe etc). În cadrul acestei ediții de 150 de minute, a fost inclus un material de aproximativ 24 de minute, realizat de doamna Goța, menționându-se acest aspect la momentul difuzării. Totodată, colegii de la Știri au realizat un „Portret” al Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, cu o durată de 6 minute, cu materiale/imagini de arhivă realizate de mai mulți salariați ai TVR Cluj, inclusiv de doamna Goța. Contribuția dumneaei la Ediția Specială a fost inclusă în aceste două momente ale emisiei și a fost punctată atât pe parcursul emisiunii, cât și pe generic.

Așadar, numele doamnei Liana Goța a fost menționat pe generic, alături de numele celorlalți producători și al întregii echipe, iar pe parcursul emisiunii s-a amintit de mai multe ori că reportajele au fost realizate de dumneaei”, se mai arată în puctul de vedere al TVR.

Liana Goța a acuzat și că nu i s-a permis accesul în studio, la propria emisiune. ”Afirmația conform căreia doamnei Goța „i s-a refuzat prezența în studio pe timpul funeraliilor, în propria-i emisiune, pentru a o coordona” este eronată: doamna Liana Goța a fost invitată să prezinte această emisiune, dar a refuzat.

În ceea ce privește producția emisiunii, din cauza restricțiilor cauzate de pandemie, numărul persoanelor prezente în regie este minim.

În concluzie, conducerea TVR Cluj respinge ferm orice acuzație că ar fi încălcat legislația privind drepturile de autor sau normele etice ale jurnalismului”, mai precizează Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol.

Comentarii Facebook