Reacția Inspectoratului General de Aviație după aterizarea de urgență a elicopterului SMURD la Cluj


Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. a transmis un mesaj prin care explică incidentul care a forțat echipajul elicopterului SMURD de la Jibou să revină pe Aeroportul Cluj-Napoca, din cauza unor defecțiuni thnice.

Conform Inpectoratului, în continuare se vor efectua o serie de verificări pentru a depista cauzele producerii incidentului. Intre timp, elicopterula rămas la Cluj.

Referitor la cazul elicopterului EC-135 nr. 343, aflat în serviciu la POA Jibou, care a aterizat de urgență pe Aeroportul din Cluj-Napoca, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. face următoarele precizări:

Astăzi (n.red. dumincă), 12.01.2020, echipajul elicopterul EC-135 nr. 343, aflat in serviciu la P.O.A. Jibou, a preluat de la Zalău un pacient de 74 de ani diagnosticat cu stop cardio-respirator resuscitat, infarct miocardic acut, șoc cardiogen. Pacientul era intubat și ventilat mecanic, beneficiind de suport inotrop pozitiv, fiind transportat de urgență, pe cale aeriană, către aeroportul din Cluj-Napoca.

După predarea pacientului la Cluj-Napoca, către o ambulanță SMURD, elicopterul a fost alimentat cu combustibil și a decolat către P.O.A. Jibou.

După aproximatv 15 minute de zbor către Jibou, comandantul echipajului a întâmpinat o problemă tehnică ce a presupus, conform procedurilor, oprirea controlată a unui motor. Facem precizarea că elicopterul este unul bimotor.

Comandantul de echipaj a luat decizia de a se întoarce pe aeroportul din Cluj-Napoca, a declarat conform procedurilor, stare de urgență, iar aeroportul i-a acordat permisiunea și prioritatea pentru aterizarea cu un sigur motor.

Înainte de aterizarea pe aeroport, elicopterul a efectuat un zbor în proximitatea aeroportului, cu scopul de consuma combustibilul și de a ateriza în condiții de siguranță.

Piloții Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. au dat dovadă de profesionalism, acționând conform procedurilor în vigoare, elicopterul aterizând în siguranță pe aeroportul din Cluj-Napoca la ora 15:22.

În continuare, elicopterul va rămâne la aeroportul din Cluj-Napoca. De asemenea, o echipă tehnică din cadrul Inspectoratului General de Aviație urmează să se deplaseze la Cluj-Napoca în vederea identificării cauzei și pentru operaționalizarea elicopterului într-un timp cât mai scurt.

La nivelul Inspectoratului General de Aviație se vor efectua verificări pentru identificarea cauzelor care au generat producerea acestui incident”, se arată în mesajul transmis de Inspectoratul General de Aviație din cadrul MAI.

Comentarii Facebook