Rasturnare de situatie in dosarul MIG -ului prabusit la Campia Turzii: Nu a fost eroare umana

 

Procurorii militari din Cluj au anuntat ca prabusirea MIG -ului 21 Lancer, in 1 noiembrie 2010, langa Campia Turzii, nu a avut la baza o eroare de pilotaj. La inceputul anului ei sustineau contrariul.

Accidentul aviatic din 1 noiembrie 2010 s-a soldat cu moartea pilotilor Laurentiu Chirita si Sorin Avram.

Procurorii militari au anuntat in 11 ianuarie 2011 ca: "Ancheta a fost finalizata si comisia care a anchetat cazul a tras concluzia ca ultima manevra, urcarea la verticala, rasturnarea si revenirea, a fost facuta la o altitudine mai joasa decat cea prevazuta in manuale. Probabil din cauza ca pilotii nu au vazut corect indicatia de altitudine la bordul avionului, fiind probabil orbiti temporar de soare. Concluzia ar fi ca la baza producerii acestui accident a stat o eroare umana", a declarat atunci locotenent-colonelul Liviu Lascu, procuror militar la Parchetul Militar Cluj.

Miercuri seara, procurorii militari au revenit cu o noua concluzie oficiala, potrivit careia accidentul din 1 noiembrie 2010 s-a produs din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Anchetatorii precizeaza ca o pala de vant a dezechilibrat avionul, care a pierdut din altitudine si nu a mai putut sa fie redresat. Concluzia are la baza o expertiza tehnica efectuata de expertii militari.
 
MIG -ul 21 Lancer s-a prabusit in comuna Calarasi,la cativa kilometri de Baza Aeriana 71 de la Luna, iar cei doi piloti de la bord, capitan comandorul Laurentiu Nicolae Chirita si capitan comandorul Sorin Traian Avram, au decedat pe loc. Avionul a cazut la cativa metri de un grup de case, da nimeni nu a mai fost ranit.

 

Vezi si...

MIG -ul 21 Lancer s-a prabusit la Campia Turzii din vina pilotilor: "Probabil au fost orbiti de soare", sustin anchetatorii

Un MIG 21 Lancer s-a prabusit la Campia Turzii. Ambii piloti au murit - VIDEO

Comentarii Facebook