MIG -ul 21 Lancer s-a prabusit la Campia Turzii din vina pilotilor: "Probabil au fost orbiti de soare", sustin anchetatorii


Comisia de ancheta care a analizat accidentul aviatic din 1 noiembrie,din comuna Calarasi (jud Cluj) , de langa Campia Turzii,  a stabilit ca MIG -ul 21 Lancer s-a prabusit din cauza unei erori umane.

Ultima manevra efectuata de piloti a fost executata la o altitudine gresita.

"Ancheta a fost finalizata si comisia care anchetat cazul a tras concluzia ca ultima manevra, urcarea la verticala, rasturnarea si revenirea, a fost facuta la o altitudine mai joasa decat cea prevazuta in manuale. Probabil din cauza ca pilotii nu au vazut corect indicatia de altitudine la bordul avionului, fiind probabil orbiti temporar de soare. Concluzia ar fi ca la baza producerii acestui accident a stat o eroare umana", a declarat locotenent-colonelul Liviu Lascu, procuror militar la Parchetul Militar Cluj.

 

Manevra pomenita de procurori se face in mod normal, conform manualelor de zbor, la altitudinea de 1.400 de metri si cu viteza de 450 de kilometri la ora. Pilotii Sorin Avram si Laurentiu Chirita au abordat-o la altitudinea de 1.200 de metri si cu viteza de 480 de km pe ora.

 

Procurorii sustin ca din cauza vitezei prea mari, aparatul de zbor a intrat in trepidatii si nu a mai putut fi redresat.

MIG -ul 21 Lancer s-a prabusit in comuna Calarasi,la cativa kilometri de Baza Aeriana 71 de la Luna, iar cei doi piloti de la bord, capitan comandorul Laurentiu Nicolae Chirita si capitan comandorul Sorin Traian Avram, au decedat pe loc. Avionul a cazut la cativa metri de un grup de case, da nimeni nu a mai fost ranit.

 

VEZI AICI IMAGINI FILMATE LA CATEVA ORE DE LA ACCIDENT

 

Pilotii Laurentiu Chirita si Sorin Avram au fost inmormantati cu onoruri militare, in prezenta ministrului Apararii, Gabriel Oprea. 

Comentarii Facebook