Duminica 28 Aprilie

Puii de berze de la Vlaha au fost inelați - FOTO


În data de 20 iunie, marți, a avut loc inelarea puilor de barză care cresc în cuibul de la Vlaha. La eveniment s-au adunat mulți copii însoțiți de părinți și bunici. Lor li s-a oferit și ocazia de a mângâia puiul de barză coborât pentru a fi inelat sub cuib. În timpul inelării Leske și Miska au ținut sub observație cuibul de pe acoperișul caselor învecinate.

Pe piciorul stâng al fiecărui pui de barză a fost plasat un inel metalic care ajută la identificare atunci când pasărea moare și cineva îi descoperă rămășițele. Pe piciorul drept s-a montat un cilindru de plastic, de culoare albă, cu un număr de identificare format din litera E și trei cifre, scrise cu negru. Acesta poate fi citit și dintr-o fotografie, așadar este potrivit și pentru identificarea unei berze vii. 

Păsările inelate sunt monitorizate în întreaga lume, iar în baza datelor raportate despre acestea, cercetătorii trag concluzii despre traseul lor, habitatul lor din Africa și viteza lor de deplasare. Astăzi, metoda aceasta este un pic depășită, deoarece acum este posibilă și montarea unui transmițător pe puii pe barză, iar astfel pot fi obținute date mai precise.  

Anul acesta, puii de la Vlaha au primit numerele E921, E922 și E923. Le-am montat cilindrii din plastic în speranța că vom primi vești despre ele. 

ber1.JPG

Comentarii Facebook