Protest spontan la Penitenciarul Gherla: Refuz de a intra în serviciu. Supraveghetorii deținuților, obligați să își facă necesitățile în pungi


Un protest spontan care a durat 2 ore, a avut loc vineri, 24 iunie la Penitenciarul Gherla. Protestul a izbucnit în această dimineață la ora 7:30 și a durat aproximativ două ore. Plutonul 2 de supraveghere a deținuților, un total de 50 de angajați, a refuzat să înceapă orele de serviciu, fiind chemată întreaga conducere a instituției pentru a discuta mai multe probleme care i-a determinat pe angajați să pună piciorul în prag.

Principalele probleme discutate de plutonul de supraveghere au fost legate de starea de sănătate a deținuților și de dezinteresul pe care conducerea o exprimă față de  problemele medicale ale acestora. De asemenea, o altă problemă ridicată de angajații instituției se referă la lipsa de ajutor venit din partea conducerii penitenciarului atunci când angajații întâmpină diverse imedimente în timpul serviciului, notează cluj24.ro. 

Cei aflați în timpul orelor de pază sunt nevoiți să își facă necesitățile în pungi de plastic 

Cei din paza perimetrului stau câte 10 – 12 ore în foișor și sunt nevoiți sa își facă necesitățile fiziologice în pungi de plastic. Nu sunt lăsați sa își ducă într-o plasa sau într-un rucsac apa și mâncare, plus hârtie igienică cu ei în postul de pază, fiind obligați să și le ducă în mână”, relatează surse din interiorul penitenciarului.

Supraveghetorii deținuților au mai reclamat ilegalități la planificarea celor care își fac cele 6 luni de pensie, astfel că există angajați din sectorul operativ care nu depășesc 72 de ore suplimentare intrate în plată si unii de la administrativ care au fost planificați în cele 6 luni aproape în fiecare sâmbătă și duminică în serviciu.

Unul are 503 ore efectuate numai de sâmbătă și duminică și sărbători legale și unul are 380. Conform legii, își pot alege 6 luni din 5 ani pentru calculul pensiei și atunci unii își umflă sumele ca să aibă pensie mai mare, ceea ce nu este corect”, au mai spus supraveghetorii.

Aceștia au reluat activitatea primind promisiuni că unele dintre problemele ridicate vor fi rezolvate.


Comentarii Facebook