Proiectul european "Impreuna vom reusi" lupta impotriva abandonului scolar in judetele Iasi si Cluj


Prima serie a grupurilor tinta in cadrul proiectului "Impreuna vom reusi", implementat de Fundatia Filocalia Iasi, a incheiat activitatile la sfarsitul lunii decembrie.

Primele reactii atat din partea elevilor cat si din partea parintilor subliniaza beneficiile si imbunatatirile privitoare la prevenirea abandonului scolar, problema semnalata in ambele judete implicate, Iasi si Cluj.

Fundatia Filocalia din Iasi, alaturi de Fundatia Copii fericiti din Cluj si Centrul Judetean de Asistenta Psiho-Pedagogica Iasi au demarat acum un an, in august 2010, un proiect structural, intitulat iMPREUNA VOM REUSI!, in valoare de 10.295.725,10 RON. Acesta este co-finantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 2. "Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii", Domeniul major de interventie 2.2 "Prevenirea si corectarea parasirii timpurii a scolii". in primele luni ale celui de al doilea an al proiectului a fost analizat impactul acestui proiect in scolile participante din cele doua judete reprezentative, Iasi si Cluj, la nivelul fiecarei categorii a grupului tinta urmarit: personalul implicat in prevenirea abandonului scolar format din 120 cadre didactice si consilieri psihopedagogi, elevi cu dificultati de invatare, dezavantajati socio-economic, cu un numar mare de absente si cu potential risc de abandon scolar, in numar de 1600, din ambele judete, si parintii elevilor expusi abandonului scolar, in numar de 800. A fost evidentiat faptul ca s-au redus numarul de absente si s-au inregistrat progrese ale elevilor implicati in activitatile proiectului. Parintii, de asemenea, au participat la seminarii de formare in care au discutat probleme de relationare si de managiere a conflictelor in familie.

Activitatile din cadrul proiectului au continuat cu succes cu prima grupa a elevilor din scolile selectate din cele doua judete si parintii acestora, acestea incheindu-se in luna decembrie cu celebrarea succesului. Au fost, de asemenea, aplicate chestionare atat elevilor cat si parintilor acestora; la o prima analizare a raspunsurilor date de cele doua grupuri tinta, activitatile organizate in cadrul proiectului s-au dovedit a fi eficiente in combaterea abandonului scolar si imbunatatirea procesului de invatare. Mai mult, parintii au dezbatut teme importante, cum ar fi comunicarea cu propriul copil, manifestandu-si multumirea pentru toate beneficiile acestui proiect.

Proiectul "Impreuna vom reusi" continua in luna ianuarie cu evaluarea detaliata a activitatii de pana acum si analizarea in profunzime a chestionarelor, dupa care va incepe procesul de selectare a altor 1600 de elevi si 800 de parinti din cele doua judete.
Cele cateva fotografii  atasate reprezinta, poate, cel mai bine realitatea. Sunt poze de la trei scoli implicate in proiect Liceul Blaga, Scoala Chinteni si Scoala M. Viteazul Campia Turzii.

Comentarii Facebook